Ismét média-háború
Szocialista támadás a közszolgálati média ellen

 Ujhelyi István országgyûlési képviselõ szerdán az MTI-nek kijelentette: a két közszolgálati média hírmûsorainak szerkesztése, a tájékoztatás egyoldalúsága törvénysértõ, sérti a pártatlanságot és a közszolgálatiságot.

Az MSZP médiapolitikusának megfogalmazása szerint a szocialista párthoz számos panasz, bejelentés érkezett ezzel kapcsolatosan. Mint mondta, elsõsorban a televízió és a rádió hírmûsorairól, de kulturális mûsorokról is érkeznek ilyen bejelentések; konkrét példaként a Híradót és a Vasárnapi Újságot említette.

Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott, ezért hozták létre a közsajtó panaszvonalat, amelyet a 459-70-02-es telefonszámon csütörtök reggeltõl folyamatosan lehet hívni. "Minden beérkezett panaszt megvizsgálunk, és az Országos Rádió és Televízió Testület panaszbizottságához továbbítunk" - közölte Ujhelyi István. Hozzátette: a Magyar Rádióban "csak az elmúlt négy hónapban volt megfigyelhetõ a kiegyensúlyozott tájékoztatás: a választások elõtt a kormánypártok, a választások után az ellenzék jutott szóhoz" – közölte az RTL Klub híradója.

A hírrel kapcsolatban három megjegyzésünk van:

1. A választások áprilisban voltak. Ha az elmúlt négy hónapban – most a 6. hónap végén vagyunk – kiegyensúlyozott volt a tájékoztatás, akkor ez a szocialisták médiaüdvöskéje által elismert kiegyensúlyozottság február végén kezdõdött, másfél-két hónappal a választások elõtt. Ez esetben értelmezhetetlen Ujhelyi István másik állítása, amely a választás elõtti és utáni idõszakról szól.
2. Ha az elmúlt négy hónapban kiegyensúlyozott volt a tájékoztatás, akkor mi a csudát kell bejelenteni holnaptól a 459-7002-es telefonszámon? A régi emlékeket?
3. Tisztázni kellene, hogy egy mûsoron belül vagy a rádió – tv egész mûsorszerkezetét tekintve kell elérni a kiegyensúlyozottságot. Lehet, hogy vannak, akik a Vasárnapi Újságot egyoldalúnak tartják, de legalább annyian így vannak ezzel a 16 órát illetõen is. Mindössze az elõjel változik.
Hollós János, a Magyar Rádió alelnöke megalapozatlannak tartja a közszolgálati médiumot ért szocialista kritikát. "Ujhelyi Istvánnal ellentétben úgy vélem, hogy a Magyar Rádió hírmûsorai törvényesek, pártatlanok és közszolgálatiak" - fogalmazott az MTI-nek, megemlítve, hogy az elmúlt négy évben az intézményben nem következett be változás a hírszerkesztési elvekben.
Hollós reagálásában utalt arra, hogy noha a sajtó a Magyar Rádió hírmûsoraiban az elmúlt négy év során kormánypárti túlsúlyról számolt be, a hírmûsorokban a kabinet szereplésének aránya a választások elõtti 43,76 százalékról mostanra 52,40 százalékra emelkedett. Szerinte ez egyértelmûen azzal magyarázható, hogy "egy új kormány hivatalba lépése értelemszerûen több hírrel szolgál, mint egy már olajozott szerkezet mûködése".
Megemlítette, az elmúlt négy évhez hasonlóan a politikai pártok közül a legnagyobb ellenzéki erõ szerepel a legtöbbet a rádió hírmûsoraiban, megjegyezve, hogy a Krónika szerkesztõségében 24 órás hírfolyam-figyelõ szolgálat mûködik, amelynek eredményei bárki számára hozzáférhetõek.
 
Hollós János szavaiban nem kételkedünk, a hírfolyam-figyelõ eredményeit megpróbáljuk olvasóink elé tárni. Addig is vélelmezzük, hogy a kormány közel 10 százalékos „elõre törése” mögött nemcsak az a szakmai érv húzódik meg, amit Hollós említ, hanem azok a durva támadások, amelyeket a hatalom a közszolgálatiság ellen a választások óta folytat. Megértjük, hogy a szerkesztõk egy részében igazodási kényszer van, mások meg egyszerûen a gyõztes oldalon érzik magukat.
Ezúton is felhívjuk Ujhelyi István figyelmét arra, hogy a közszolgálati mûsorokban a mi oldalunkon is éreznek elfogultságot és egyoldalúságot, csak épp a baloldal javára és a polgári oldal kárára. Éppen ezért arra biztatjuk olvasóinkat, hogy
ha elfogultságot, egyoldalúságot észlelnek, ne habozzanak azt holnap reggeltõl a 459-7002-es telefonszámmal mihamarabb tudatni.
Ujhelyiék felhívása ugyanis minden panaszra vonatkozik, célszerû tehát, ha szembesülnek a polgári oldal panaszaival is.
Szelle György
vissza Vissza a kezdõlapra