Meteorit a Merkúrról
Valószínűleg a Merkúrról származik az a rejtélyes kődarab, amely két és fél éve került elő a marokkói sivatagból. Ha a szakemberek feltételezése beigazolódik, akkor az NWA 011-es lehet az első ismert Merkúr-meteorit.

    Az NWA 011-es számon regisztrált kőzetet vizsgáló japán kutatók számára már a kezdet kezdetén világos volt, hogy a darab valamikor olvadt állapotban létezett és a meteoritokat alkotó anyagoknál lényegesen könnyebb elemekből áll össze. Ezek alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a kő egy nagyobb darabról vált le.

    Az első vizsgálatok alapján a szakemberek azt állították, hogy a kő a Vesta kisbolygóról érkezett a Földre. A részletesebb elemzés alapján azonban kiderült, hogy a kőzet összetétele sokban különbözik azoktól a meteoritoktól, amelyek feltehetően a Vestáról származnak. Az NWA 011-esben mért oxigénizotóp-érték arra utal, hogy a kő nem egy aszteroidáról, hanem egy annál nagyobb égitestről származik.

    A kődarabon végzett vizsgálatokból a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az NWA 011-es "szülőföldjén" nagy mennyiségű olvadt kőzet található, felszínét szilikon és alumínium borítja, amely bazaltréteget képez az "anyakő" felszínén. Mindez arra utal, hogy az "anyakő" egy bolygó, amely a tudósok szerint nem más, mint a Merkúr - olvasható a BBC internetes oldalán.

MTI
Vissza a kezdőlapra