Mikola István a tárcát "felfutó állapotban" adja át

Az Egészségügyi Minisztériumot jó állapotban adjuk át utódomnak, mert a tárca kiváló menedzsmenttel, döntés-előkészítési és végrehajtási rendszerrel működik, költségvetése pedig, ha szárnyalónak nem is mondható, de stabil - mondta kedden Mikola István, a tárca távozó vezetője.

A miniszter közlése szerint munkatársaival együtt arra törekedtek, hogy időarányosan gazdálkodjanak a tárca költségvetésével, mert nem akarták "lenullázni" évközben a lehetőségeket. Hozzáfűzte: ugyanakkor maradéktalanul éltek azokkal a pénzügyi forrásokkal, amelyekkel lehetett.

Mikola István szavai szerint az egészségügy elmúlt négy éve gazdag volt történésekben.

Utalt arra, hogy ehhez a kormányzati ciklushoz kötődik az alapellátásban a háziorvosi praxisok privatizációja, az úgynevezett egzisztencia-vállalkozások létrejötte, a rendelők és a gyógyító eszközök vásárlását Széchenyi Tervből támogató hitelkonstrukciók létrehozása.

- Az amortizáció elszámolásának intézményes bevezetése is megtörtént az alapellátásban, amire 12 éve vár az ágazat - mondta a miniszter.

Mikola István felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségbiztosítás ezer milliárd forintos pénzalapja is az egészségügyi tárca felügyelete alá került tavaly, amely feltétele az ágazati szakmapolitika megvalósításának.
Kiemelte még a kórháztörvény megszületését is, amely 13 végrehajtási rendeletével az európai típusú átalakulás útját nyitja meg az egészségügy előtt.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az ágazat dolgozóit nagy mértékben érintette a négy évvel ezelőtti 19 500 forintos minimálbér jelentős emelése. Hozzátette: emellett az évenkénti egészségügyi bérfejlesztések százalékosan is jelentős tételek voltak, ugyanakkor különböző pótlékok emelésével, a szakképzések térítésmentességének bevezetésével is javultak négy év alatt az ágazati jövedelmek.

Mikola István a tárca jelentősebb intézkedései közé sorolta a koraszülötteket mentő szolgálat kiterjesztését az ország egész területére, valamint az új transzplantációs intézményrendszer létrehozását, melynek eredményeként jelentősen megnőtt a szervátültetések száma.

A miniszter szólt az újjáformált Egészségügyi Tudományos Tanács részeként létrejött gyógyszer-alkalmazási bizottságról, amely az ártárgyalások előtt az egyes készítmények hatékonyságát is vizsgálja.

- Mi még befejezzük az idei gyógyszerár-tárgyalásokat, elkészítjük az új árak kihirdetéséhez szükséges határozat-tervezetet, amelyről azonban már a következő kormány dönt - fűzte hozzá Mikola István.

Megjegyezte: a hazai gyógyszerpiacon jelentős szabályozásokat vezetett be a távozó kabinet, melyek egyike a 160 nagy gyógyszergyártó és a kormány 3 esztendőre szóló megállapodása volt a készítmények árának legfeljebb az infláció 70 százalékát elérő évenkénti emeléséről.

- Bárki irányítja a minisztériumot utánam, annak számolnia kell azzal, hogy ha változtat valamit a gyógyszerpiacon, biztosan meghurcolják, mint ahogy velem is történt - mondta Mikola István.

A miniszter szerint a tárca offenzív állapota leginkább a népegészségügyi programban tükröződik, amely európai szemléletű, tíz évre szól, tehát céljai nem kormány- vagy pártfüggők.

Mikola István elmondta: az internetről ő is "levette" a kormányzást várhatóan folytató Magyar Szocialista Párt (MSZP) egészségügyi programját, amelyből arra következtet, hogy a tárca "felfutó állapotát" majd örömmel veszik.

- A mindent át kell írni, mindent meg kell szüntetni hangulatú választási handabandázás után örömmel látom, hogy a szocialisták építenek a kórháztörvényre, folytatják a népegészségügyi programot, a járóbeteg-szakellátás privatizációját és az egészségbiztosításban azokat a változtatásokat, amelyek az ellátások szektorsemleges finanszírozására irányulnak - jegyezte meg a miniszter.

Mikola István ugyanakkor kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyre a következő ciklusban szánt 1500 milliárd forint előteremthető, emellett aggodalmát fejezte ki, hogy hallomásai szerint egy ideje egyre kisebb várható ráfordításokról van szó.

- Én pontosan tudom, hogy elődöm időszakában mi lett a sorsa az egészségügyiek 15 milliárd forintos egyszeri juttatásának, s most aggódva látom, hogy 30 milliárd forintból akarják az ágazat 50 százalékos bérfejlesztését megoldani. Szerintem ebből legalábbis botrány lesz, ha valóban így történik - mondta Mikola István.
Szavai szerint azért bízik benne, hogy az MSZP előteremti azokat a pénzügyi forrásokat, amelyekkel a választóknál licitált.

Vissza a kezdőlapra