Mindszenty-emlékhely és -emlékmise Esztergomban
 Emlékhelyet avatnak és szentmisét tartanak Mindszenty József tiszteletére a néhai bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek nevét viselő országos zarándoklat keretében május 4-én Esztergomban - tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodája pénteken az MTI-t.

     Az ünnepi szentmisét Paskai László bíboros, püspök, esztergom-budapesti érsek mutatja be, a homíliát, azaz a szentírást magyarázó beszédet Pápai Lajos győri megyéspüspök mondja.

     A püspöki konferencia sajtóirodája közölte: Mindszenty József emlékhelyének kialakításához az Esztergom-budapesti Főegyházmegye és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nyújtott anyagi támogatást.

     Az egykori Papnevelő Intézetben kialakított emlékhelyen a bíboros által használt tárgyak, különböző ajándékok kaptak helyet, látható XXIII. János és VI. Pál pápával folytatott levelezése, és bemutatnak egy eredeti hang- és képfelvételt is.

     Mindszenty József 110 évvel ezelőtt, 1892. március 29-én született a Vas megyei Csehimindszenten, s 1975. május 6-án hunyt el Bécsben.

     Hamvait az ausztriai Mariazellben temették el, újratemetésére 1991. május 4-én került sor az esztergomi bazilikában. Azóta minden május első szombatján emlékmisét tartanak Mindszenty József tiszteletére, a szertartáson mindig több ezer hazai és határon túl élő római katolikus hívő vesz részt.

     Május 6-án Esztergomban testvérvárosi kapcsolat létesítéséről írnak alá megállapodást Mariazell képviselőivel, az erről szóló dokumentumot június 3-án hitelesítik az osztrák városban.

MTI
Vissza a kezdőlapra