Emléktáblát avattak Miskolcon a kitelepítés évfordulóján
Az ötven évvel ezelőtti kitelepítésekről emlékeztek meg kedden Miskolcon: fekete márvány emléktáblát avattak a Hortobágyi Kényszermunka-táborokba Hurcoltak Egyesülete tagjai és a miskolci keresztény egyesületek.

    Miskolcról 1952. július 25-én, egyetlen éjszaka alatt 600 személyt üldözött el lakóhelyéről az ÁVH, s kitelepítési paranccsal a Hortobágyra hurcolta őket.

    A keddi emléktábla-avatáson több ezer miskolci vett részt, közöttük a még élő elhurcoltak és leszármazottaik.

    Kobold Tamás, a város polgármestere felidézte a fél évszázada történteket: teherautókon, majd marhavagonokba zárva vittek 169 miskolci családot és 30 egyedülálló embert a Hortobágyra, ahol kényszermunkára kényszerítették, s embertelen körülmények között szállásolták el őket.

    A tábornaplókból és a még élők visszaemlékezéseiből tudható, hogy közel 60 egykori katonatisztet és családtagjaikat, 20 városi köztisztviselőt, továbbá munkásokat, kereskedőket, vállalati és üzletvezetőket, ügyvédeket, pedagógusokat, egyházi személyiségeket, újságírókat hurcoltak el ezen az éjszakán.

    Közöttük volt három egykori miskolci polgármester, Halmay Béla, Honthy Béla és Gálffy Imre is, ugyancsak az internáltak sorába tartozott Diósgyőr főjegyzője és Borsod vármegye alispánja is.

    A polgármester utalt arra is, hogy a Hortobágyra kerültek 1952-ben sokan azok közül is, akik az 1945-ös és 1947-es pártok képviselői voltak.

    Az emléktáblánál Isépy Tamás országgyűlési képviselő - aki miskolci polgárként került az elhurcoltak sorába - idézte fel a ényszermunkatáborban családjával töltött megalázó másfél esztendőt, majd Varga László, a parlament korelnöke adott történelmi áttekintést a magyar történelem e szomorú korszakáról.

    Az emléktáblát Balogh Tamásné Balassa Éva, volt táborlakó leplezte le.

MTI
Vissza a kezdőlapra