Mit jelent a 188 mandátum?
Ha Európa egyik legrégibb demokráciájában, az Egyesül Királyságban élnénk, a következő négy évben a polgári oldal kormányozna, 95:81 arányú kényelmes többség birtokában.

Ha nem az angol választókerületi rendszer szerint értékelnénk a vasárnap végződött választásokat, hanem pl. a holland listás szavazási rendszer példáját követtük volna, 1, esetleg 2 fős többsége lenne a szocialistáknak.

Nem Anglia, nem Hollandia: Magyarországon vagyunk. Tíz szavazatkülönbséggel, azaz nagyon-nagy fegyelmet kívánó minimális többséggel a baloldal irányíthatja az országot.

Mindez nem arra szolgál, hogy szót emeljünk a (vékonyka) többségi akarat ellen. Demokraták vagyunk. Mégis érdemes számba venni, mit is értünk el, legfőképp azért, hogy ne vesztegessünk időt. Szorítsuk minimumra a vereség utáni bénult időszakot. Húsz szabaddemokratával kormányozni, mégpedig úgy, hogy legalább 15-nek a szavazatára mindig szükség van, nem leányálom. A szocialisták fogják még irigyelni tőlünk korábbi kisgazda koalíciós partnerünket…

Vissza a kezdőlapra