Kereskedelemmel a világegységért

    A New York-i Világkereskedelmi Központ hűlt helyéről elszállították az utolsó acéloszlopot: amerikai zászlóba csomagolták, és egy hordágyhoz hasonló szerkezetre fektették. Így emlékezve a soha meg nem talált halottakra.
    Nemcsak New York-ban tartanak megemlékezéseket és összefogásra buzdító szervezkedéseket, hanem a világ minden táján. Hat földrész 91 országának 300 világkereskedelmi központja  június 12-én nemzetközi demonstrációt tart, kifejezésre juttatva elkötelezettségét a béke és a stabilitás mellett – a kereskedelem segítségével. Ezen a napon - a Világkereskedelmi Központok Szövetségének Napja (WTCA Day) – a világ különböző pontjai egységbe fonódnak egyedi kultúrájuk által, miközben lehetőségeket teremtenek határok nélküli kereskedelemhez.
    A Világkereskedelmi Központok Szövetsége egy dinamikusan fejlődő, non-profit és politikailag semleges nemzetközi kereskedelmi szervezet. Több mint 300 tagja van, és száz országban kb. 750 ezer üzleti tevékenységet lát el szolgáltatásaival. A 32 éves szervezet a világ kereskedelmi központjainak sikeres működéséhez, a kereskedelem élénkítéséhez, a gazdasági fejlődés fejlesztéséhez és a béke erősítéséhez járul hozzá.
    Szeptember 11-e óta a WTCA és tagjai még nagyobb elkötelezettséggel érzik, hogy a kereskedelem a gazdasági fejlődést és a békét segítő eszköz, továbbá támogatja a különböző kultúrák és etnikai csoportok tiszteletben tartását. A szervezetet és elnökét, Guy F. Tozzoli-t hat egymást követő évben terjesztették fel Nobel-díjra annak elismeréseként, hogy az „Egy világ” elmélettel országokat, kultúrákat és népcsoportokat találkoztat egymással.
 

Niemetz Ágnes
NEW YORK


Béke, stablilitás, kereskedelem. Szép, mindannyiunknak kedves szavak. De mi lehet az oka, hogy  egyre kevesebben hisznek abban, hogy  ezek a  nemzetközi  szervezetek  valóban  a  közjót szolgálják.  Tévednek, akik  a  szabadságot,  az ő  saját szabadságukat  éppen a  világ méretű kereskedelem mindenekfelettiségétől féltik? Csak reméljük, hogy igen. Talán épp az, hogy csak reményünk van és nem bizonyosságunk, okozta, hogy hatszor is fel kellett az elnök urat terjeszteni a Nobel díjra.
Vissza a kezdőlapra