A főállású anyaság intézményének fejlesztése
 A Magyar Rádió Krónika című műsorában elhangzott interjú alapján készült rövidített ismertetés

Ma az édesanya a legkisebb gyermek nyolc éves koráig maradhat otthon. Márki László, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke változtatásokat javasol: - Azt gondoljuk, hogy ezt érdemes lenne kiterjeszteni. A családok és az anyák különbözőképpen gondolkodnak. Van, aki azt gondolja, hogy szerencsés, ha a családon kívül más munkahelye is van, de olyan is van, aki úgy gondolja, hogy ő legszívesebben a családjával töltené az ideje döntő részét és arra áldozná az energiáit. Jelenleg elég kevés olyan család van, akik ezt az utóbbit megengedheti magának. Szeretnénk, ha nem az anyagi helyzet döntené el, hogy a kettő közül melyikkel él egy család, hanem az, hogy ténylegesen ők mit szeretnének.
 - Tehát egyrészt szeretnék azt elérni, hogy a jelenlegi nyolc éves kor után is igénybe lehessen venni ezt a bizonyos főállású anyaságot és azt is szeretnék, hogy a támogatás, amit egy főállású anya kap (20.100 forint bruttó), nagyobb összeg legyen.
 - Az elképzeléseink szerint egészen másféle konstrukcióról volna szó. Munkaviszony, ami járulékfizetéssel jár. Ha valaki elég sok gyereket nevelt, nagyon hosszú ideig volt otthon GYES-en, akkor ha lesz is nyugdíja, az kevés lesz. Ezt nem tartjuk szerencsésnek. Olyan fizetséget kell adni akkor, amikor az anya a gyermekét neveli, amely nyugdíjjárulékot is termel.
 - Mekkora lenne az Önök elképzelése szerint a főállású anya fizetése?
 - Ahhoz hasonló, amikor egy család állami gondozásból kivesz gyerekeket, nevelőszülőként dotálásban részesülnek.
 - Mikor lehet ezekből az elképzelésekből valóság is, foglalkoznak-e azzal, hogy esetleg az alakuló kormány felé ezt a javaslatot megfogalmazzák?
 - Ezt mindenképpen szeretnénk megtenni azzal, hogy rögtön hozzátesszük, hogy mi tudatában vagyunk annak, hogy a részletek kidolgozása semmiképpen sem a mi feladatunk.
 

Vissza a kezdőlapra