A New York Times cikke
(Emilben érkezett)
HUNGARY: PREMIER WORKED FOR COMMUNIST POLICE.

Prime Minister Peter Medgyessy told Parliament he had been a Communist secret police officer 20 years ago. Mr. Medgyessy (pronounced MEHD-yeh-shee), who led Hungary's post-Communist Socialist Party to victory in national elections in April, was accused by the newspaper Magyar Nemzet of being a counter-intelligence officer when he worked in the Finance Ministry from 1977 to 1982. His centrist coalition partners, the Free Democrats, threatened to quit the government if Mr. Medgyessy did not tell the truth about his past.

Peter S. Green (NYT)

 fordítás és a fordító helyzetelemzése

MAGYARORSZÁG: A MINISZTERELNÖK A KOMMUNISTA RENDŐRSÉGNEK DOLGOZOTT.

Medgyessy Péter Miniszterelnök megvallotta az Országgyűlés előtt, hogy 20 évvel ezelőtt a Kommunista titkosrendőrség tisztje volt. Medgyessy Úr [érdekes, hogy az első mondat után már csak "Medgyessy Úr"-ként említi a New York Times a korábban még "Medgyessy Péter Miniszterelnököt"...], aki Magyarország kommunizmus utáni Szocialista Pártját az áprilisi választásokon győzelemre vezette, a Magyar Nemzet c. napilap állítása szerint kémelhárító tiszt volt Pénzügyminisztériumi alkalmazása, 1977-1982 között. [Figyelemre méltó, hogy milyen finoman fogalmaz a NYT. A megjelölt idő a Pénzügyminisztériumi alkalmazottságra vonatkozik, nem nyilvánvaló, hogy kommunista titkosrendőrségi tagsága mettől-meddig terjedt]. A középutas koalíciós partner, a Szabad Demokrata Párt, azzal fenyegette meg Medgyessy Urat, hogy kilép a kormányból, ha Medgyessy nem vallja be az igazságot múltjáról. Peter S. Green (NYT)

[Feltűnő, hogy a NYT az SZDSZ-t máris "középutas"-nak, már nem "liberális"-nak írja, mintegy sugallva hogy az SZDSZ - késve - fordulni próbál és egy "más felállás" irányába. Az is igen érdekes, hogy az SZDSZ-hez közelálló napilap, a Magyar Hírlap kedden, amikor Medgyessy Úr még hebegett-habogott, lehozta, hogy az SZDSZ 20 képviselőjéből 17 megvonta bizalmát, és az SZDSZ alapító Kis János a demokrácia alapszabályait citálva rendkívüli élességgel vezércikkben követelte Medgyessy Úr lemondását. Eredményképpen Medgyessy szerda reggel bevallotta a Parlament nyilvánosság előtt, hogy "Igen, a titkosrendőrség tisztje voltam" - és egyelőre az SZDSZ nem foganatosította fenyegetését, hogy "bizalmatlansági indítványt" nyújt be az Országgyűlésnek Medgyessyvel szemben. Az ok többek közt az is lehet, hogy a szabályok szerint egy bizalmatlansági indítványnak össze kell kötődnie az új miniszterelnök megnevezésével, s az országgyűlés legalább 3, de legfeljebb 8 nap közötti megvitatáskor egyetlen szavazattal dönt. Igen kétséges azonban, hogy az amúgy is hajszálvékony és vitatott előnyű MSZP-SZDSZ koalícióból megnevezhető-e bárki, aki nem volt cinkosa a választási csalásnak (hogy a miniszterelnök múltját eltagadták) és az is kétséges, hogy az egymás ellen fordult két koalíciós párt bármilyen közös jelöltet meg tudna szavaztatni. A fordító elemzése szerint a válság a bizonytalanságot nem szerető tőke menekülését, tehát gazdasági válságot, a magyar politikai erkölcsi normák látványos nemzetközi szétroppanása pedig Magyarország európai csatlakozásának bizonytalan időre való elnapolását idézheti elő, politikailag és gazdaságilag több évtizeddel hátravetve a magyarokat. "Banana Republic"-okban ilyenkor szőnyeg alá söprés a térdreflex. Magyarországon egy tisztességes kibontakozás egy új választás haladéktalan kiírásával alkotmányosan lehetséges. Valódi demokráciákban gyakori, hogy egy kormány elveszti a szavazók bizalmát, és új választást írnak ki. Erre a magyar Alkotmány is lehetőséget ad.]
 

Vissza a kezdőlapra