Alakuló média kuratóriumok
Alkotmánybírósági fiaskótól mentette meg a polgári oldal a baloldalt
A Fidesz és az MDF képviselői ma teljesítették régi ígéretüket: Bármikor megszavazzák a baloldali médiakurátorokat, mihelyt az ellenzék egységes javaslatot terjeszt elő. Mint tudjuk a baloldali pártok nehezen viselték, hogy az ellenzék fogalmába a jobboldali, általuk szélsőségesnek tekintett MIÉP is bele tartozik, s a közös előterjesztés nem született meg.
Most, hogy a MIÉP kiesett a parlamentből, megjött az MSZP és az SZDSZ javaslata. Problémát csak az jelentett, hogy a demokrácia szociál-liberális bajnokai nem vették figyelembe azt, amit az Alkotmánybíróság világosan megfogalmazott, nevezetesen, hogy a parlamentből kiesett pártokat sem kormánypártinak, sem ellenzékinek nem lehet tekinteni. Mivel a médiatörvény nem ad lehetőséget a kuratóriumi tagság visszavonására, az FKGP küldötte mandátuma lejártáig a kuratórium tagja marad. Ugyanakkor a kormánypártok és az ellenzék között meg kell egyen a törvény előírta egyenlőség.
A világos jogi helyzet ellenére az MSZP-SZDSZ páros négy kurátort jelölt. Pokorni Zoltán ennek láttán rendkívüli házbizottsági ülést javasolt, amelyet az elnöklő Wekler Ferenc némi tanakodás után össze is hívott. A házbizottság mintegy bő félórás rendkívüli ülésén kompromisszum született: a Fidesz és az MDF megszavazza a most beterjesztett jelölteket és nem vitatja megválasztásuk érvényességét, a Ház elnöke viszont felkéri a polgári oldalt egy további kurátor jelölésére.
Három dologra érdemes rámutatni: (1). Pokorni ma megmentette az új kormányzó erőket az első alkotmánybírósági fiaskótól.  Erre nem láttunk utalást az elektronikus média oldalain, sőt ködös, nehezen érthető és a lényeget eltakaró szövegek jelentek meg. (2). A jövő héten meg kell választani a polgári oldal kurátorait is, kérdés, hogy lesz-e ehhez elegendő tisztesség az MSZP-SZDSZ soraiban. (3). A kurátorokat elsöprő többséggel választottuk meg, míg az ellenőrző testületek lényegében csak a baloldaltól kaptak bizalmat. Az ok: jelölésük nem a törvény szerint történt, ez ugyanis a mindenkori ellenzék feladata. A bal oldal most azzal játszott, hogy még jobboldali kormány van. Ez a lépésük a törvény betűjével valószínűleg, a szellemével viszont egésze biztosan ellentétben áll. A józan megoldás az lehetett volna, hogy e testületek megválasztása a jövő hétre marad.
 
Részletek az Origó híréből:

"Az Országgyűlés elnöke által jegyzett javaslat a - három éve csonka - kuratóriumok kibővítéséről sérti az alkotmányt - állította még kedden délután Rogán Antal, a Fidesz frakcióigazgatója. Nem sokkal később azonban az ellenzék és a kormánypártok megegyeztek a kuratóriumok feltöltéséről. Az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta, hogy az MSZP és az SZDSZ négy-négy taggal egészítse ki a jelenleg csak a volt kormánypártok tagjaiból álló testületeket.
A kompromisszum szerint, amint feláll az új kormány, a Parlamentből kiesett - jelenleg sem ellenzékinek, sem kormánypártinak nem számító - FKgP delegáltja helyett, a Fidesz ajánlhat tagot. Ezáltal a 9 tagú médiakuratóriumokban négy taggal a kormánypártok, öt taggal pedig az ellenzék vesz majd részt.
A médiakuratóriumokat ellenőrző háromtagú testületbe viszont - a törvénnyel ellentétben - két tagot a kormánypártok jelölnek és csak egyet az ellenzék (elvileg fordítva kellene). Addig marad ez a helyzet, ameddig a delegáltak ki nem töltik hivatali idejüket."

Az Index híre:

"Az Országgyűlés megválasztotta a leendő két kormánypárt jelöltjeit a médiakuratóriumok elnökségébe. A határozathozatal előtt Rogán Antal, a Fidesz frakció nevében azt hangoztatta, ha felkérik az MSZP-t és az SZDSZ-t arra, hogy delegáljanak tagokat a médiakuratóriumokba, akkor a Fideszt és az MDF-et is fel kell erre kérni. Wekler Ferenc parlamenti alelnök bejelentése szerint ezt a házelnök megfogja tenni."

Az RTL Klub szerint:

Az Országgyűlés megszavazta a csonka médiakuratóriumok feltöltését, azaz a három közszolgálati médium kuratóriumában, elnökségeiben ismét vannak delegáltjai az MSZP-nek és az SZDSZ-nek. A kormánypártok négy-négy fővel egészítették ki a testületeket.
A Fidesz szerint azonban a kiegyensúlyozottságot csak úgy lehet biztosítani, ha a Fidesz és az MDF is delegál egy-egy új tagot a kuratóriumok elnökségeibe. Az Országgyűlés szocialista elnöke közölte, felkéri az ellenzéki pártokat, hogy nevezzék meg jelöltjeiket.

Ahogy a stop! láttatja:

Megválasztotta az MSZP-nek és az SZDSZ-nek a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeibe jelölt tagjait keddi ülésén az Országgyűlés. A határozathozatalt megelőzően az elnöklő Wekler Ferenc bejelentette: a házelnök fel fogja kérni a Fideszt és az MDF-et, hogy a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeibe egy-egy személyt delegáljanak.

Az m1 TV honlapja:

A házelnök fel fogja kérni a Fideszt és az MDF-et, hogy a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeibe ők is delegáljanak egy-egy személyt - derült ki a házbizottság keddi, rendkívüli ülését követő nyilatkozatokból.

Pokorni Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője újságíróknak nyilatkozva rámutatott: mivel a Független Kisgazdapárt nem tagja a parlamentnek, az általa korábban jelölt kurátorok semlegesnek számítanak.
A médiatörvény által megkövetelt kiegyensúlyozottságot úgy lehet biztosítani, ha az MSZP és az SZDSZ jelölése után a kuratóriumok elnökségeibe egy-egy tagot a Fidesz és az MDF közösen jelöl - tette hozzá. Mint mondta, az erre vonatkozó felkérést a keddi szavazás előtt a házelnök eljuttatja a két frakciónak.
Pokorni Zoltán megjegyezte: a lehető legrövidebb időn belül megteszik jelöléseiket.

Pető Iván, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese elmondta: a keddi szavazás az elmúlt évek mulasztásának a korrigálása. Szavai szerint az új helyzet, az új parlament, az új kormány felállásának következménye egy másik feladatot jelent.
A két dolgot külön kell választani egymástól - szögezte le a politikus.
 

Vissza a kezdőlapra