Országgyűlési tudósítás

(Meddő) viták órái

Éles vitákkal indult a parlament keddi ülése. A napirend előtti szócsaták szóltak az Orbán kormány vezető tisztségviselőinek nyújtott rekreációs szerződésről és arról, hogy a Horn kormány szaunát építetett az Országház épületébe, amely szakszerűtlenség miatt leégett...

Szó került Trianonról is, hiszen ma van a békediktátum aláírásának emléknapja. Balsai István (MDF) az európai integrációban és abban látta, hogy a státustörvényt az új kormány nem felszámolja, hanem megvalósítja.

Az előző ciklusban a szocialisták a demokrácia lábbal tiprásának tekintették azt, hogy a napirend előtti felszólalásokat és az interpellációkat a polgári oldal képviselői az ellenzék kritizálására használták fel. Ma bebizonyosodott, amit eddig is sejtettünk: a helycsere után ezek a jelenségek a demokrácia szerves részeinek bizonyulnak. Vojnik Mária például a méltányossági nyugdíjemelés tárgyában interpellálta azt a Csehák Juditot, aki Vojnik Máriával együtt társszerzője a méltányossági nyugdíjemelés visszaállítását szolgáló törvénymódosításnak. A miniszter asszony  válasza arról szólt, hogy a feldolgozatlan kérelmek száma nagy, s a kiosztott pénz elvitte az éves keret nagy részét.

Boros Imre (MDF)  László Csaba pénzügyminisztert a tőzsdén keletkezett árfolyamnyereség adómentessé válásáról kérdezett. Kérdésében azt vetette fel, hogy  ez a rendelkezés elsősorban a külföldi befektetőknek kedvez. A miniszteri válasz rámutatott, a külföldi befektetők - nemzetközi egyezmények alapján - saját hazájukban adóznak. Az adó eltörlése tehát a hazai kisbefektetőknek kedvez. Sajnos mind a kérdező, mind a válaszadó megkerülte a lényeget. Az ügyben nem a hazai és a külföldi befektetőket kell összevetni, hanem a munkajövedelmek és a tőkejövedelmek adóterheit. A kereszténydemokrata szemlélet nem helyesli, hogy a munka nagyobb terhet viseljen, mint a tőkéből származó jövedelem.

vissza Vissza a kezdőlapra