ORTT-vitaanyag az internetes tartalomszabályozásról
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) mintegy féléves munkával elkészítette az internetes tartalomszabályozás vitaanyagának szánt koncepcióját - hangzott el a testület szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

    A tervezet a személyiségi és a sajtójog, valamint a gyermekvédelem területét érinti.

    Egyebek mellett javaslatot tesz arra, hogy az on-line orgánumokra a napilapokkal azonos jogi szabályozás vonatkozzék, a felhasználóknak pedig legyen módjuk arra, hogy egy speciális szűrővel tartsák távol maguktól, gyermekeiktől az általuk nem kívánatosnak ítélt tartalmakat.

    Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke a sajtótájékoztatón annak a véleményének adott hangot, hogy az anyag elkészülte és közzététele segít tisztázni az elmúlt egy évben e témában folyó viták félreértéseit. Hozzátette: az anyag - az első témára koncentrálva - világossá kívánja tenni a tartalom- és az infrastrukturális szabályozás különbségét.

    - Célja nem kevesebb, mint hogy ne legyen különbség a szabadságjogok érvényesülésében az off-line és az on-line médiumok esetében, emellett világos választ kíván adni a szabályozás hatályával kapcsolatos kérdésekre is - fűzte hozzá.

    Körmendy-Ékes Judit aláhúzta: senkinek nem célja, hogy - szemben a korábbi sajtóhírekkel - előzetes cenzúrát vezessenek be ezen a területen, törekvésük lényege, hogy betömjék az internettel kapcsolatos jogok érvényesülése terén még meglévő lyukakat.

    Tímár János, az SZDSZ által delegált ORTT-tag a sajtótájékoztatón annak fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy a javaslat elkészültével tárgyi alapokon indulhat el az érdemi gondolkodás a szabályozás kialakításáról.

    Megjegyezte ugyanakkor: komoly kételyei vannak annak kapcsán, helyes-e állami felügyeletet helyezni az önszabályozás mellé.

    Szerinte ugyanis a javaslatban szükség lenne tágabb teret adni az önszabályozásnak.

MTI
Vissza a kezdőlapra