Fidesz - a kormányprogram értékelése
Pokorni Zoltán véleménye szerint félő, hogy a Medgyessy-kormány a jövőbe mutató beruházások leállításával kívánja megteremteni választási ígéreteinek fedezetét. A Fidesz elnöke a frakció gazdasági kabinetjének szerdai tanácskozásán azt a mottót adta az új kormány programját értékelő konferenciasorozatnak, hogy "vissza a jövőbe".

    A politikus a programot elemezve a jövő felélésének fenyegető képét vázolta fel. Azt mondta, hogy a privatizációs szervezet lefejezésével is a jövő felélését készítik elő.

    Álláspontja szerint a Medgyessy-kabinet programjából nem a jövő, inkább a múlt bontakozik ki. Mint mondta az ígéretek teljesítése szempontjából a szocialisták számára elérkezett az igazság pillanata. Jóslata szerint a következő időszakban kormányoldalról gyakran lehet majd hallani, hogy a kabinet milyen borzalmas állapotba vette át elődjétől a gazdaságot.

    - Ezzel szemben 2002 májusában a magyar gazdaság jobb állapotban van, mint 1998-ban volt - szögezte le, ismertetve a Fidesz-kormány által az utóbb négy esztendőben elért eredményeket.

    Kitért arra, hogy a polgári kabinet 18-ról 6 százalékra csökkentette az inflációt. Emlékeztetett, hogy annak idején Horn Gyula is azzal hárította el az ígéretek teljesítését, hogy a gazdaságot a várnál rosszabb állapotban találta.

    Pokorni Zoltán Marxot idézve leszögezte, hogy ami a történelem során kétszer fordul elő, az először tragikus, másodszor viszont komikus. A politikus mind az idézetet, mind Marxot Medgyessy Péter figyelmébe ajánlotta.

    A Fidesz elnöke azt mondta, hogy a szocialista-liberális kormányzat az árfolyam-nyereségadó eltörlésével egy szűk elit számára kedvez.

    Pokorni Zoltán jövőre kétszámjegyű gázáremelést prognosztizált.

    Varga Mihály expénzügyminiszter a Medgyessy-kormány programjának egy részét a Kommunista Kiáltványba illőnek, másrészt viszont neoliberálisnak ítélte.

    Pokorni Zoltánnal egybehangzóan ő is azt jósolta, hogy a kormányoldal kommunikációjában hamarosan megjelenik majd a válság szó.

    Fónagy János, a közlekedési tárca volt vezetője azt kifogásolta, hogy a Medgyessy-kormány programja nem szól az M8-as M9-es utak építéséről, a folyami hidak létesítéséről, az M0-ás északi hídról és az előkészített dunaújvárosi hídról.

    Glattfelder Béla, a gazdasági minisztérium volt államtitkára a konferencián azt mondta, hogy Benedek Fülöp, akit Németh Imre földművelésügyi miniszter a Nemzeti Földalap élére nevezett ki, Medgyessy Péter üzleti partnere volt.

MTI
Vissza a kezdőlapra