Csak idő kérdése Medgyessy Péter politikai bukása
Pokorni Zoltán szavai szerint Medgyessy Péter, a D-209-es számú ügynök erkölcsileg és emberileg megbukott, csak idő kérdése, hogy ez politikai bukását is elhozza. A pártelnök a Fidesz elnökségének csütörtöki tanácskozását követő budapesti sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a testület a rendkívüli helyzetre tekintettel javasolja a szervezet országos választmányának összehívását szombatra.

    Pokorni Zoltán szavai szerint Medgyessy Péter, a D-209-es számú ügynök erkölcsileg és emberileg megbukott, csak idő kérdése, hogy ez politikai bukását is elhozza.

    A Fidesz-elnökség a frakcióhoz hasonlóan lemondásra szólítja fel a kormányfőt. Pokorni Zoltán álláspontja szerint jól látható, hogy a "példátlan eset" nemzetközi visszhangja is igen jelentős. Mint mondta: Medgyessy Péter esete nemzetközi szempontból nem egyedülálló, 1995 végén az akkori lengyel miniszterelnökről derült ki, hogy együttműködött a szovjet és a lengyel titkosszolgálattal.

    Pokorni Zoltán emlékeztetett: Józef Oleksy kezdetben hevesen tagadta ezt a vádat, de nem tudta hitelt érdemlően tisztázni magát és aztán lemondott.

    A Fidesz elnöke szerint Medgyessy Péter két súlyos hibát is elkövetett. Egyrészt azt, hogy egy katonailag megszállt, állampárt által diktatórikus eszközökkel irányított országban felajánlotta szolgálatait a titkosrendőrségnek, másrészt pedig múltjának ezt a sötét szakaszát titokban tartotta a választások előtt és azt követően is.

    Fájdalmasan szomorúnak nevezte Medgyessy Péter általa szánalmasnak ítélt magyarázatát. Pokorni Zoltán gyermeteg érvelésnek tartja a kormányfő azon kijelentését, hogy ő a KGB-től védte az ország érdekeit. Mint mondta, a szovjet katonai megszállás alatt lévő országok valamennyi titkosszolgálata az orosz KGB leányvállalataként működött.

    - Minden közép- és kelet-európai országban orosz rezidensek irányították a valódi döntéseket - szögezte le, hozzátéve, hogy a magyar III-as Főcsoportfőnökség számos tagja a magyar titkosrendőrség és a KGB tagja is volt.

    Álláspontja szerint a kérdés Medgyessy Péter esetében csak az, hogy közvetve a III-as Főcsoportfőnökségen keresztül szolgálta a KGB érdekeit, vagy közvetlenül.

    A Fidesz elnöke sajnálattal állapította meg, hogy három hónapja még európai országként lehetett Magyarországra tekinteni, de ma már megítélése alapján Budapest közelebb van Moszkvához, mint Bécshez, Varsó pedig közelebb Nyugat-Európához, mint a magyar főváros.

    - Budapest és Magyarország évtizedeket ugrott vissza az időben - szögezte le.

    Kérdésre válaszolva közölte: a Fidesz támogatja, hogy a III/III-as ügynökök listája nyilvánosságra kerüljön, de mint hozzátette, ez nem oldja meg a D-209-es problémáját.

    - Sok ügynök él ebben az országban portásként vagy vállalkozóként, de csak egynek jutott eszébe a miniszterelnöki pozíció betöltése - mondta Pokorni Zoltán.

MTI
Vissza a kezdőlapra