Pokorni Zoltán szerint az új kormányprogrammal visszatér a Kádár-kori társadalomfilozófia
Pokorni Zoltán szerint a kormányprogrammal a régi, gyámkodó, Kádár-kori társadalomfilozófia tér vissza, mert a kormány mindenkinek osztogat egy kicsit, de nem tűri el, hogy az emberi közösségek ereje, cselekvése is érvényesüljön. A Fidesz elnöke erről a párt által rendezett Vissza a jövőbe című konferenciasorozat utolsó napján beszélt szombaton Budapesten.

    Úgy fogalmazott: a kormányprogram Medgyessy Péter vállalásainak csak 40 százalékát tartalmazza, és jelen van benne az MSZP negatív kampánya.

    - A Medgyessy-kormány abban leli kicsinyes örömét, hogy befeketíti ellenfeleit - mondta Pokorni Zoltán.

    Véleménye szerint nem igaz az, amiről a híradások szólnak, valamint a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter beszél, hogy az előző kormány túlköltekezett, "üres a kaptár". Hozzátette: mivel a Medgyessy-kormány 320 milliárd forint többlettel számol, és közben azt állítja, hogy elődje nem hagyott neki semmit, tulajdonképpen csak magát nevetteti ki.

    Pokorni Zoltán a kormányprogram három fontos pontjának nevezte a nyugdíjak emelését, a közalkalmazotti bérek rendezését és a családtámogatási rendszer bővítését. A nyugdíjakkal kapcsolatosan megjegyezte: nem igaz, hogy az előző kormány elvett volna a nyugdíjasoktól. Az új kabinet által a nyugdíjasoknak ígért 19 ezer forintos egyszeri kiegészítést ajándékpénznek nevezte, és úgy vélte: nem egyszeri juttatásra van szükség, hanem a nyugdíjba beépített nyugdíjemelésre.

    A közalkalmazotti bérekről szólva Pokorni Zoltán elmondta: az Orbán-kormány végrehajtotta a minimálbér-emelést, életpályamodelleket és tervezeteket dolgozott ki. A Medgyessy-kormány mostani intézkedéseiről azt mondta, azoknak az a célja, hogy mindenkinek jusson egy kicsi, aztán az emberek fogják be a szájukat. Úgy vélte: az új kormány ezzel visszatér a Kádár-korszak osztogató logikájához.

    Előadásában Pokorni Zoltán kitért a diplomás minimálbérre, melyről úgy vélekedett: az SZDSZ ezzel versenyellenes szemléletet sugall, és feltette a kérdést, miért ér egy főiskolát, egyetemet végzett embernek kétszer annyit a munkája, mint másnak. Hozzátette: ez Kádár-kori felfogás, feudalisztikus logika.

    Matolcsy György, az előző kormány gazdasági minisztere úgy vélte, a kormányprogramban megfogalmazott általános elvek, célok helyesek, de a program nem mondja meg, hogy az ígért fordulatok konkrétumokban - például bérekben, gazdasági növekedésben - mit jelentenek, ezért nem kiszámítható és nem számon kérhető.

    Véleménye szerint az elmúlt négy év a magyar gazdaság legjobb időszaka volt, a gazdasági növekedés kétszerese volt az Európai Unióénak. Jelezte: a kormányprogram filozófiája modernizációs, de ellentétes az elmúlt négy évével.

    Harrach Péter szerint a jelenlegi kormányzatnak nincs mondanivalója a családokra, az egyházra és a nemzetre vonatkozóan. A volt családügyi miniszter úgy fogalmazott: az új kormány nem érez felelősséget a nemzet sorsa iránt, nem kívánja formálni a társadalmat, és nem akarja erősíteni a társadalmi normákat.

    Turi-Kovács Béla korábbi környezetvédelmi miniszter azt mondta: a polgári összefogás erejének megmutatása után az ország új vezetése jelentősen meghátrált a mezőgazdaság kérdéseit illetően. Erre példaként említette, hogy a gazdasági társaságok nem szerezhetnek földet, és a korábbi tervekkel ellentétben fenntartják a támogatási rendszert is.

MTI
Vissza a kezdőlapra