Bárd általi büntetés: Shakespeare-re ítélve
Egyre nagyobb sikere van William Shakespeare drámáinak a büntetés végrehajtásban. Az Egyesült Államokban fiatalkorú tolvajok, rablók, kábítószer-élvezők már egy ideje választhatnak, hogy közmunka vagy felfüggesztett büntetésük meghosszabbítása helyett Shakespeare színmű előadásában vesznek részt.

    A gyakorlat olyan jól bevált Amerikában, hogy a brit börtönök volt főfelügyelője szerint Nagy-Britanniában is meg kellene honosítani az angol bárd általi büntetést. - A bűnözők 65 százaléka nem tud írni olvasni, ami azt jelenti, hogy a munkahelyek 95 százaléka elérhetetlen számukra. Egy shakespeare-i szerephez meg kell tanulniuk olvasni, írni, így utána nagyobb esélyük van a munkába állásra - fejtegette Sir Stephen Tunmin a The Times című brit napilapban.

     Az amerikai büntetés végrehajtás a Massachusetts államban működő Shakespeare and Company társulattal karöltve tavaly vezette be a 15-17 éves fiatalkorú bűnözők számára a büntetés e "klasszikus" formáját. A program olyan jól működik, hogy segítségével notórius bűnözőket is sikerült megváltoztatni. Az egyik fiatalkorú bűnelkövető esetében nemcsak a visszaesést sikerült elkerülni, hanem büntetése letöltése után munkát találtak számára, sőt az illető visszatért a társulathoz egy újabb színműben való részvételre. Mások az iskolai tanulmányok folytatásához tértek vissza - írta a brit napilap.

     A közelmúltban a massachusettsi Berkshire fiatalkorúak ügyében döntő bírósága kilenc bűnelkövetőt ítélt arra, hogy három hónapon át tanulmányozza olyan színművek, mint a Szentivánéji álom vagy az Othello szövegét, végezzen mozgás-és színpadi gyakorlatot.

     - A shakespeare-i drámákban meglévő erőszak, szex valahogy segít nekik abban, hogy a színpadon kifejezésre juttassák reményvesztettségüket, megbirkózzanak felgyülemlett haragjukkal - mondta a brit napilapnak Paul Perachi, a berkshire-i bíróság illetékese, a kezdeményezés atyja. Perachi szerint az angol bárd általi büntetés segíti a fiatalokat önbizalmuk, önbecsülésük felépítésében, fejleszti kommunikációs képességüket. Shakespeare-en keresztül a legvadabb tinédzserek is megtanulhatják, miként lehet a szavak segítségével és nem erőszakkal kommunikálni - vélte Perachi.

MTI
Vissza a kezdőlapra