Kétmillió személyi számítógép Magyarországon
Magyarországon mintegy kétmillió asztali személyi számítógép van használatban, ezek 42 százaléka a háztartásokban, 40 százaléka a vállalati és 18 százaléka a költségvetési szférában működik - közölte a BellResearch és a Think Consulting a Magyar Infokommunikációs Jelentés 2002/I. című közös jelentésében.

    A jelentés szerint az 1 főnél többet foglalkoztató gazdálkodó szervezetek jelenleg majdnem 805 ezer asztali személyi számítógéppel rendelkeznek. Ezek 45 százaléka éri el az internetet.
     Az üzleti szférán belül kiemelt szerepet képviselnek a közép- és nagyvállalatok: a társas gazdálkodó szervezetek 3,2 százalékát adó 6,5 ezer vállalkozás 431 ezer személyi számítógéppel rendelkezik.
     A kutatás szerint a mintegy 200 ezer működő mikro- és kisvállalatnál több mint 370 ezer számítógép működik.
     A jelentésből kiderül az is, hogy míg a mikrovállalatoknál az átlag a 2 darabot sem éri el, addig a nagyvállalatok 250 feletti átlagos állományról számoltak be. A mikrovállalatok egyharmada egyáltalán nem rendelkezik számítógéppel.
     A költségvetési szférában működő csaknem 15 ezer intézmény mintegy 360 ezer asztali személyi számítógépet használ. Ebből a központi- és önkormányzati költségvetési intézmények mintegy 160 ezer, az oktatási intézmények majdnem 170 ezer, míg az egészségügyi intézmények 34 ezer számítógéppel bírnak.
     A kutatás szerint áltagon felüli a központi költségvetési intézmények állománya, amely meghaladja a 100-at intézményenként. Az oktatási intézményeknél átlagosan 27 darab számítógépet mértek a kutatók. Az egy intézményre jutó asztali számítógépek száma az önkormányzati költségvetési intézményeknél a legalacsonyabb, 13.
     A költségvetési szférában működő számítógépek 60 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel.A háztartások 20 százaléka legalább egy működő személyi számítógéppel rendelkezik, amelyek közül minden negyedik kapcsolódik az internethez. Magyarországon csaknem 780 ezer háztartásnak van saját számítógépe. A kutatók becslése szerint a privát szférában használatban lévő asztali számítógépek száma 844 ezer.
     A jelentésből kiderül az is, hogy volumen alapján ebben a szférában van a legtöbb számítógép, de csak minden másodikat vásárolták újonnan, "egészben" kereskedőtől, míg a többit vagy alkatrészekből rakták össze, vagy használtan szerezték be az otthoni felhasználók.

MTI
Vissza a kezdőlapra