Széchenyi-terv: 1,2 milliárd forint támogatás lakásépítésre
A Gazdasági Minisztérium (GM) a Széchenyi-tervben meghirdetett lakásprogram keretében kiírt pályázatok közül 14 támogatásáról döntött; a megítélt támogatás összege mintegy 1,2 milliárd forint - közölte a szaktárca közleményben csütörtökön az MTI-vel.

    A támogatás segítségével a nyertes önkormányzatok 250 bérlakást építenek fel, vásárolnak, vagy alakítanak ki. A támogatással létrejövő lakásokból 136 lakás a szociális helyzetük alapján rászorulók lakhatását segíti.

    A csaknem 1,2 milliárd forint állami támogatás mellett a pályázók 311,9 millió forint készpénzt és 137,7 millió forint értékű ingatlant biztosítanak a beruházásokhoz. A közlemény szerint ezzel az Állami Támogatású Bérlakás Program indulása óta összességében 44,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el az önkormányzatok, illetve egyházak.

    Az összeg felhasználásával összesen 9.212 bérlakással nő az önkormányzati, illetve az egyházak kezelésében lévő lakásállomány. Így 4.022 szociális bérlakással, 2.364 költségelvű bérlakással, valamint 713 fiatalok részére épült garzonlakással, 1.518 idősek otthonában létrehozott lakóegységgel és 595 nyugdíjas lakással gyarapodnak az önkormányzatok, illetve egyházak. Az állami támogatás több mint 70 százaléka a szociális helyzetük alapján rászorulók lakhatását segíti.

    A panelprogram keretében 10 pályázat csaknem 64,5 millió forint támogatást nyert el, amelynek segítségével 477 lakás energiatakarékos felújítása válik lehetővé. Az eddig nyújtott állami támogatás több mint 570 millió forint, amellyel összesen 5.808 lakás energiatakarékos korszerűsítése valósulhat meg.

    Az önkormányzatok 88,9 millió, a lakástulajdonosok 40,23 millió forinttal járulnak a felújítás finanszírozásához. A települési önkormányzat két pályázat esetében - a tulajdonosok szociális helyzete alapján - teljes egészében átvállalta a lakókat terhelő saját részt.

    A közlemény szerint a közművesített építési telkek kialakítását támogató program keretében egy nyertes pályázatról született döntés, amely alapján a pályázó önkormányzat majdnem 28 millió forintos támogatással 23 építési telek közművesítését kezdheti el. Az önkormányzat mintegy 28 millió forint önerőt biztosít a beruházáshoz. A közművesített építési telken 46 lakás épülhet.

    Az eddigi döntések alapján 14 pályázó 15 pályázatával nyert mintegy 1,06 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást, amelynek felhasználásával 522 közművesített építési telek alakítható ki. A pályázók által biztosított saját forrás meghaladja az 1 milliárd forintot.

    A GM először hirdetett eredményt a lakás, vagy lakásnak nem minősülő, de lakhatást szolgáló egyházi ingatlanok korszerűsítését, felújítását támogató programra beérkezett pályázatok között. A 15 nyertes pályázó 20 lakás korszerűsítését, felújítását valósíthatja meg, mintegy 52,3 millió forint állami támogatás segítségével. Az egyházak 70 millió forint önerőt biztosítanak a beruházásokhoz.

MTI
Vissza a kezdőlapra