A Szlovák és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai tanácskoztak Budapesten

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) székházában 2002. május 13-án hétfőn megbeszélést folytattak a Szlovákiai Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai. A konzultációra a szlovákiai Badinban tavaly ősszel lezajlott megbeszélés folytatásaként került sor.

A találkozón az MKPK részéről ismételten felajánlották, hogy szívesen vendégül látnak Szlovákiából magyar anyanyelvű vagy szlovák anyanyelvű, de magyarul tanuló kispapokat hosszabb-rövidebb időre. A szlovák püspökök örömmel fogadták a kezdeményezést.

Az MKPK Állandó Tanácsának tagjai ismételten lehetőséget kínáltak arra, hogy a Magyarországon élő szlovák anyanyelvű hívek lelkipásztori gondozásában részt vegyenek Szlovákiából érkező missziós papok. Az MKPK tagjai ígéretet tettek arra, hogy a Magyarországon élő szlovákul beszélő lelkipásztorokat a jövőben hatékonyabban igyekeznek bevonni a szlovákiai nemzetiségek lelki gondozásába.

Az MKPK Állandó Tanácsa megismételte a Szlovákiában élő magyarok kívánságát magyar anyanyelvű püspök kinevezésére. A szlovákiai püspökök a kérést megértéssel fogadva kilátásba helyezték, hogy a közeljövőben ismét megfelelő jelöltet terjesztenek a Szentatya elé.

A két Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai megbeszélésükön elhatározták, hogy a Kelet-Európai Katolikus Napok keretében közösen rendeznek konferenciát 2003-ban. Legközelebb a szlovák és magyar püspökök Pozsonyban találkoznak 2002. szeptember 30-án.

Budapest, 2002. május 13.

Dr. Veres András
püspök
az MKPK titkára

(forrás: MKPK Sajtóiroda)
Vissza a kezdőlapra