Csáky Pál kormányalelnök plakettet adott át hét szlovákiai magyar személyiségnek

Állami kitüntetések

Kitüntetést vehetett át Bugár Gáspár színész, a 70 éves Ozsvald Árpád költő, Jókai Mária néprajzkutató, dr. Erdélyi Géza, a Református Keresztyén Egyházkerület püspöke, Nagy János szobrászművész, Vas Ottó előadóművész és Vojtek Miklós balettművész és pedagógus. Csáky Pál elmondta: „Köszönet jár valamennyi kitüntetettnek, amiért a szlovákiai magyar közösség kultúrájának gyarapítása, a magyar nyelvű közoktatás fennmaradása, szellemi és művészeti életének gazdagítása érdekében cselekedtek. Életművükkel nemcsak az összmagyarság, hanem Közép-Európa kultúráját gazdagították. Éppen ezért fontos, hogy megbecsüljük szellemi életünk jeles képviselőit, mert csak az általuk képviselt minőség tisztelete révén érhetjük el közösségünk felemelkedését.”

Bugár Béla, a parlament alelnöke szintén köszöntötte a plakettek új tulajdonosait. Hangsúlyozta, mindannyian a művészeti és szellemi élet azon kimagasló képviselői közé tartoznak, akik alkotó- és közéleti tevékenységükkel a szlovákiai magyarok jó hírnevét öregbítik. „Büszkeség és megelégedettség tölt el bennünket, felvidéki magyarokat, amikor azt tapasztaljuk, hogy van kinek a nyomdokaiba lépnünk, vannak olyan, személyes életükkel jó példát szolgáltató társaink, akiket érdemes követnünk.”

A kitüntetettek nevében dr. Erdélyi Géza püspök megköszönte a jelenlévő politikusoknak, hogy odafigyelnek évtizedeken át kifejtett munkásságukra, majd hozzátette: „Szeretném hálámat kifejezni, amiért méltatják munkánkat és értékelik eredményeinket. De hangsúlyozni szeretném, és úgy gondolom, ezzel társaim is egyetértenek, tevékenységünkért sosem vártunk el elismerést, nem a távoli méltatásunk reményében munkálkodunk, hanem mert úgy érezzük, egész egyszerűen ez a dolgunk. Valószínűleg a lélek sugallatára és kitűnő érzékkel választották ki a politikusok a kitüntetetteket, pályájuk jeles képviselői közé tartoznak valahányan.”

(ervé)
ÚJ SZÓ-TUDÓSĺTÁS
Vissza a kezdőlapra