Nemzetközi Szent György Lovagrend - avatás Szegeden
Százharminchat lovagot és dámát avattak a Nemzetközi Szent György Lovagrend tagjává szombaton Szegeden. A lovagrend tagja lett például Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter, Bartha László szegedi polgármester, Lukács János dandártábornok, Csongrád megye rendőrfőkapitánya, Balogh Zoltán alezredes, szegedi és Bende István alezredes, hódmezővásárhelyi rendőrkapitány.

    Bathelt Mária, a lovagrend budapesti priorja a lovagjelölteknek tartott beszédében elmondta: rendjük célja a keresztény erkölcsiség alapján a nemzet szolgálata, a magyar vitézi hagyományok ápolása, a középkor valós történelmének oktatása, illetve az elesettek gyámolítása.
     A lovaggá ütés (consecratus) szertartása során Karászy Kulin János nagymester az avatási pallossal érintette az avatandók jobb és bal vállát a hagyományos "Tűrd el ezt az ütést, de többet egyet sem. A Szent György Lovagrend közösségébe fogadlak" szavak kíséretében.
     A királyi alapítású lovagrendek sorában az első a magyarországi Szent György Lovagrend, amelyet 1323-ban hozott létre Károly Róbert. A névadó, Szent György libanoni származású katona volt, aki megvédte a hitük miatt üldözött keresztényeket, és végül maga is mártírként halt meg. A lovagrend tagjai őrizték 1323-tól a visegrádi fellegvárba szállított Szent Koronát.
     Az ország "Mohácsot" követő szétszakadásával a lovagrend eltűnt, ám feloszlatását soha senki nem mondta ki. Visegrádi helytörténészek 1990-ben határoztak magyarországi újjáélesztéséről, azóta 364 lovag és dáma lett tagja a lovagrendnek. A Nemzetközi Szent György Lovagrend tagja II. Erzsébet angol királynő és Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök is.

MTI
Vissza a kezdőlapra