Megemlékezés a Tienanmen térről Hongkongban
Tüntetők százai - a szervezők szerint 1200-an - vonultak fel vasárnap Hongkong utcáin, hogy megemlékezzenek a pekingi Tienanmen téren 13 évvel ezelőtt történt mészárlásról, és követeljék a kínai "egypárti diktatúra" felszámolását.

    A tiltakozók a Viktória angol királynőről elnevezett téren gyülekeztek, jelszavakat skandáltak és énekeltek, majd a hongkongi kormányhivatalok felé kezdtek vonulni. Néhány tüntető egy jelképes koporsót is vitt "Emlékezni fogunk a nép hőseire" felirattal.

    A rendőrök egy időre megállították a menetet, kifogásolva, hogy az annak élén haladó teherautón két férfi egy hangosbeszélő berendezést működtetett. A rendőrök végül továbbengedték őket, de kilátásba helyezték, hogy a két férfit feljelentik "szállítási szabálysértés" miatt.

    A rendszer kritikusai szerint ez az incidens újabb jele annak, hogy a brit kézből 1997-ben kínai fennhatóság alá került Hongkong - bár még mindig nagyfokú autonómiát élvez, és a szólásszabadságnak alkotmányos garanciái vannak - már nem annyira türelmes a bíráló véleményekkel és főleg azok hangoztatásával szemben.

    Hongkong népe minden évben megemlékezik az 1989. június 4-i eseményekről, amikor a kormány brutálisan lesújtott a diákok demokráciát követelő tüntetésére a Tienanmen téren, több száz - talán több ezer - ember halálát okozva. Peking az akkori tüntetéseket továbbra is a kormány megdöntésére tett próbálkozásnak minősíti.

MTI
Vissza a kezdőlapra