Befejeződött a Benelux-államok és a Visegrádi négyek kormányfőinek találkozója
Szombaton a szlovákiai Trencsénben befejeződött a Benelux-államok és a Visegrádi négyek kormányfőinek találkozója.

    Az országcsoportok regionális együttműködésében szerzett tapasztalok cseréjére összpontosító nem hivatalos tanácskozás után a Magyarországot képviselő Stump István kancellária-miniszter az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a magyar küldöttség a fórumon újra kifejtette, hogy Magyarország következetesen képviseli azt az áláspontot, miszerint "az uniós csatlakozás esetén nem bővítésről, hanem annak Európának az újraegyesítéséről van szó, amelynek régóta szerves részeit alkotjuk."

    A trencséni fórumon teljes volt az egyetértés abban, hogy Európa jövője a régiók és a nemzetek önállóságán és identitásán alapul. Különösen fontos, hogy az ilyen, a Benelux-hoz és a visegrádihoz hasonló kulturális hagyományokkal bíró országcsoportok egymás közt is együttműködjenek, egyszersmind megosszák egymással a problémáikat - fogalmazott Stumpf.

    Mint mondta, a majdani shengeni határok garantálásában a jövőben kiemelt szerepe lesz az érintett országok belügyminisztériumai közt kialakítandó együttműködésnek. Emlékeztetett rá: jóllehet, a csatlakozni kívánó országokban továbbra is magas a csatlakozás támogatottsága, az unió tagországaiban erősödnek a csatlakozással kapcsolatos kételyek, amint azt az írországi referendum is mutatja.

    A trencséni találkozón felvetődött a kérdés: az európai partnerek mit tudnak tenni azért, hogy országaikban megerősödjön a csatlakozni kívánó országok és az egységes Európa gondolata iránti bizalom? Azt hiszem, ebben nagyon fontos szerep jár a civil szervezeteknek és a kulturális-tudományos együttműködés elmélyítésének, mert épp ezeken a területeken lehet a legjobban láthatóvá tenni, hogy az érintett országoknak igen erős európai kulturális gyökereik vannak - foglalta össze a trencséni találkozó érdemi tapasztalait a magyar küldöttség vezetője az MTI-nek.

MTI
Vissza a kezdőlapra