SZÉP ÚJ VILÁG

Itt az első ügy. Medgyessy nem költözik semmiféle rezidenciába, ám saját házának biztonsági berendezéseire 100 millió forint közbeszerzés nélkül elköltésére kért és kapott felhatalmazást. Azzal védekezik, hogy más országokban is a saját házában lakik a miniszterelnök, ha teheti. Döntése sokaknak visszatetsző. Az amerikai elnök is elvesztené támogatottságát, ha nem a Fehér Házban lakna. Az angol miniszterelnökök is mindig ugyanabban a házban élnek, amíg a szolgálati idejük tart. Medgyessy azért nem költözik, mondják egyesek,  mert nem érdemes, arra a kis „időre?” Azt is szorgalmazzák: fizesse meg a költségeket.

Az első megszegett ígéret. Medgyessy és Kovács számos nyilatkozatban állították, hogy nem lesznek politikai tisztogatások. Például: „…Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök szerint az MSZP választási győzelme esetén nem lesz boszorkányüldözés, nem kell kicserélni a telefonkönyveket…” (Népszabadság, 2002. április 2.) Ezzel szemben majd minden minisztériumban és az állami vállalatok élén tömeges személycserékre került sor. Az MSZP klientúra kéri a magáét, közben a miniszterelnök a korrupció ellenes lépésekről beszél. A külügyminisztériumban még a szóvivőt is cserélték, akit pedig még 1998 előtt Kovács László nevezett ki. Mivel együttműködött Martonyival, most mennie kell.

Rombolással kezdték. A száznapos program végrehajtása megkezdődött. Eddig még nem sok történt, de az első pont megvalósult: az Országimázs Központot felszámolták. Az ebből fakadó megtakarítások azonban még nem jutottak el a gyermekélelmezéshez... Megindult az ország helyzetének a valósnál rosszabbra festése is: ezzel talán hivatkozási alapot akarnak teremteni. Az un. száz napos programban szereplő és a polgárok nagy csoportjainak örömére szolgáló lépéseket meg fogják tenni. Tudják, hogy nemcsak a parlamentben kicsinyke a többségük, hanem az ország lakosainak többsége sincs velük: lásd második forduló. Félnek. Félnek, hogy a Fidesz magával ragadja az embereket s akkor az ő hatalmuknak vége lesz. A Fidesz népszerűsége néhány héttel az 1998-as választások után az "egekbe szökött". Az MSZP ezt most nem tudta megismételni, az erőviszonyok továbbra is kiegyenlítettek. (A közvéleménykutatók egyébként elkezdték ismét mérni a pártok népszerűségét, de az áprilisi kudarc után kevesen figyelnek rájuk.)
Hogyan viszonyuljon a polgári oldal az MSZP-SZDSZ népszerűség növelő lépéseihez? Az ő módszerük az volt, hogy a legnépszerűbb Orbán lépésekről is bizonygatták, nagy hiba volt. Mit tegyünk mi? Örüljünk együtt az emberekkel. Közben mutassunk rá: mindez nem lett volna, ha nincs egy nagy, majdnem azonos méretű frakció a polgári oldalon. Hiszen amikor valami jót tesznek, a mi programunkat valósítják meg, és nem az számít, hogy ki hozza a rendelkezéseket, hanem az: javára válik-e a magyar embereknek. Arra persze figyelmeztetnünk kell, hogy a túlzott jövedelem kiáramlásnak ára van, s ha ezt az árat a polgároknak kell megfizetniük, könnyen elveszthetik a réven, amit megnyertek a vámon. Emlékszünk a bokrosi bölcsességre: nem tudtok annyit adni az embereknek, amennyit én ne tudnék elinflálni...

Surján László
Vissza a kezdőlapra