A második űrturista a Nemzetközi Űrállomásról
Szombaton közép-európai idő szerint tíz óra előtt néhány perccel sikeresen összekapcsolódott a világ második űrturistáját szállító Szojuz orosz űrhajó a Nemzetközi Űrállomással (ISS). Shuttleworth a világ második űrturistája az amerikai Dennis Tito után. A dél-afrikai internetes vállalkozó 20 millió dollárt fizet a tíznapos utazáson való részvételért.

     A Moszkva melletti űrrepülési irányítóközpont tájékoztatása szerint a dokkolás zökkenőmentesen zajlott le és az űrhajó személyzete, az orosz Jurij Gidzenko, az olasz Roberto Vittori és a 28 éves dél-afrikai milliomos, Mark Shuttleworth átlépett az ISS fedélzetére.
     A Szojuz TM-34 típusú űrhajó csütörtökön indult útnak a kazahsztáni Bajkonur űrállomásáról. A háromtagú személyzet a tíznapos űrutazás alatt kicseréli az ISS mentőkabinját és különböző biológiai kísérleteket végez.
     Jól érzi magát a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az űrturista Mark Shuttleworth, aki szerint nincs lenyűgözőbb dolog, mint az űrből letekinteni a kék bolygóra.
     - Nagyon boldogok vagyunk, hogy látogatókat üdvözölhetünk a Nemzetközi Űrállomás, az ISS fedélzetén, jó érzés új arcokat látni - mondta Moszkva melletti irányítóközpont munkatársait az ISS kameráin keresztül az amerikai Carl Walz, az űrállomás személyzetének egyik tagja.
     - Csodálatos dolog látni, hogy ilyen jól érzi magát - lelkendezett Shuttleworth édesanyja, aki néhány órával korábban még aggódva figyelte az oroszországi irányítóközpontban a Szojuz űrhajó összekapcsolódását az űrállomással. Az édesapa, Rick Shuttleworth azt mondta, hogy csupán egyetlen dolgot kértek fiúktól: mindenképpen hívja fel őket az űrből.
     A világ második űrturistája videoösszeköttetés segítségével kapcsolatba lépett Thabo Mbeki dél-afrikai államfővel is, akinek megmutatta űrbeli táplálékát és beszámolt az ember súlytalanságából származó előnyökről.
     Mbeki az apartheid végét jelentő Szabadság Napja alkalmából mondott beszédében köszönetet mondott a 28 éves internetes vállalkozónak az AIDS elleni küzdelemhez nyújtott segítségéért, és kiemelte: Shuttleworth űrutazása történelmi jelentőségű esemény a fekete kontinens számára.
     Bár korábban többen is bírálták az internetes vállalkozót amiatt, hogy képes 20 millió dollárt áldozni személyes hóbortjának megvalósítására, most már úgy tekintenek rá, mint Dél-Afrika büszkeségére, a világ első "afronautájára".
     Shuttleworth tíznapos útja során genetikai és AIDS-szel kapcsolatos kísérleteket végez majd, valamint iskoláskorú gyerekekkel folytatott rádióbeszélgetésekben próbálja népszerűsíteni a különböző tudományágakat.

MTI
Vissza a kezdőlapra