Add tovább
(Olvasóink jelzései alapján néhány állat helyett mások kerültek a mesébe.
Ettől népmese...)
 

Állati történet
Népmese, Ezópus után szabadon

Az állatok összegyűltek a kerek erdő tisztására királyt választani. Az oroszlán, aki eddig rendben, békében vezette őket, azt hitte, továbbra is így marad. De tévedett. A görény addig mesterkedett, amíg sikerült a házinyulat versenybe küldeni ellene. Sokan megmosolyogták ezért, a görény azonban nem tágított.
Amikor a választás napján óriási tömegben megjelentek a tisztáson a nyúl szavazói, a birkák, akkor már gyanítani lehetett, hogy meglepetés készül. És valóban. Hiába vonultak fel a medvék nagy számban az oroszlán támogatására, ez kevésnek bizonyult. Ráadásul a patkány magához hívatta a házinyulat, az ökröt és a rókát (aki eddig látszatra a medvékkel tartott, de hirtelen letépte álarcát, és beállt a birkák közé), és megbeszélte velük, hogy az oroszlán megosztja az erdő népét. Ettől a birkák úgy megijedtek, hogy mind a házinyúlra szavaztak. Ebbe belejátszott az is, hogy a pulik odaterelték őket a dúsan termő tisztásra, ahol kaptak friss füvet és vakargatták a fülük tövét. Néhány karvaly pedig a szomszéd erdőből repülve hozta ide a voksát.
A győzelem éjszakáján a nyúl kilépett a nyáj elé. Mivel csak makogni tudott, a görény mögéje állt, és súgott neki: "Mondd, hogy nyertünk, és én vagyok a legerősebb!" "Nyertünk, és a görény a legerősebb!" - jelentette be a házinyúl. "Nem én, hanem te!" - sziszegte a görény. "Nem én!" - ingatta a fejét a nyúl, mire a görény reményvesztetten legyintett és félretolta a nyulat. "A nyúl nyert!" - mondta az állatoknak. "Nézzétek, milyen erős, nagyobb muszklija van, mint az oroszlánnak!" Magasba emelte a nyiszlett kis nyulat, aki büszkén vigyorogva mutogatta a karját. A görény súgása nyomán még annyit sikerült kinyögnie: "Most én lettem az állatok királya!" Ezalatt a medvék izgatottan várták, mit szól az oroszlán, aki kisvártatva felbukkant a szikla tetején. A medvék lelkesen kérdezték: "Széttépjük a birkákat?" Az oroszlán bölcsen nyugalomra intette őket: "Nem a birkák a hibásak. Elvégre ők is állatok..."
A birkák nagyokat böffentve tértek nyugovóra. Nem vették észre, hogy az erdő szélén már ott állnak a görény rokonai, ismerősei és üzletfelei, kezükben hatalmas ollókkal, hogy megnyírhassák őket...
 

Vissza a kezdőlapra