A volt KDNP-sek a polgári erők támogatására szólítanak fel

A régi Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egykori vezető politikusai arra szólítják fel a választókat, hogy a polgári erőket támogassák a választások második fordulójában.

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) vezetője egy kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatón kijelentette: meghökkentette Bartók Tivadar KDNP-elnök szombati bejelentése, amely szerint a párt vezetése a kormányváltást kívánja támogatni.
Véleménye szerint a keresztény értékek képviselete a jobboldalon van, ezért nincs helye az utódpárt szavazói között a kereszténydemokratáknak.

Varga László, a magát valódinak nevező KDNP elnöke, az MKDSZ elnökségi tagja emlékeztetett: a történelmi Kereszténydemokrata Néppárt egyetlen képviselője sem volt hajlandó támogatni a kommunista pártot. Hangsúlyozta, hogy aki kereszténydemokrata, az hű a nemzetéhez és a keresztény alapértékekhez. - Aki ettől eltér, ne nevezze magát kereszténydemokratának - szögezte le a fideszes képviselő.

Pálos Miklós, a KDNP volt vezetője szerint az elmúlt időszak bizonyította, hogy "azok a pártütők, akik megpróbáltak párton belül új csoportosulást szervezni, majd új pártot alapítani, rendre elbuktak", és ez történik most is.
Úgy vélte, hogy a Centrum pártban "nem nagyon sikerült" egyesíteni a benne részt vevő négy-öt pártot. Bírálta Füzessy Tibor KDNP-alelnököt, amiért - mint mondta - rá akarja bírni a választókat: a szocialista pártra szavazzanak. Szerinte a kereszténydemokraták közül azoknak lett igaza, akik úgy ítélték meg, hogy a párton belül már nem lehet megjeleníteni a politikai közéletben a kereszténydemokráciát, ezért egy másik pártot választottak. Mint mondta, a legmarkánsabban a Fidesz-MDF jeleníti meg a kereszténydemokráciát.

Semjén Zsolt, a kultusztárca helyettes államtitkára - szintén MKDSZ-es politikus - hozzáfűzte, hogy az eredeti Kereszténydemokrata Néppárt programja az egyházpolitikában, a családpolitikában és a szociálpolitikában, lényegében minden területen a polgári kormány alatt valósult meg. Hozzátette: ebből pedig az következik, hogy akik számára a kereszténydemokrata értékek, a kereszténység fontos, annak azt a polgári koalíciót kell támogatnia, amely ezeket az értékeket a gyakorlatban is megvalósította.
- Mi, akik a Kereszténydemokrata Néppártnak alapító tagjai voltunk, és akik ma is a kereszténydemokráciát képviseljük, arra kérünk minden kereszténydemokrata gondolkodású embert és a néhai KDNP minden tagját, hogy a polgári együttműködést támogassa - hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Vissza a kezdőlapra