Akihito, az "emberi" császár
Közép-kelet európai körútja keretén belül négynapos, hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra a japán császári pár. Érkezésük történelmi jelentőségű, hiszen japán uralkodó eddig még nem járt Magyarországon.

Akihito császár tizenkét évvel ezelőtt került a "Krizantém" trónra, Japán 125. uralkodójaként.

    Ő az első császár, aki már nem "istenként", hanem egyszerű emberként vette át a hatalmat, miután apja, az istenként tisztelt Hirohitó császár a második világháború elvesztése után a parlamentre ruházta uralkodói jogait. Azóta Japánban a császár csak jelképes szerepet tölt be.

    Akihitó uralkodásával a "teljes béke megvalósítása", vagyis a Heiszei időszaka kezdődött el.

    A monarchia demokratizálódott, az évezredes hagyományok tiszteletben tartása mellett Akihito az új kor kívánalmainak is enged. A világ legrégebbi császári dinasztiájának több mint két és fél ezer éves tradícióját szakította meg azzal, amikor 1959-ben feleségül vette Micsiko Sodit, egy nagyiparos lányát. Házasságukból két fiú és egy lány gyermek született, akiket hétköznapi módon, modern szellemben neveltek.

    A 69 éves császárnak három unokája van, mindhárom lány. A jelenlegi trónörökös lánya Aikó, 2001-ben született. Világrajövetelét követően felélénkültek a viták a távol-keleti szigetországban a trónöröklés rendjéről, mivel a hatályos jogszabályok a férfiágon való trónutódlást irják elő.

    A kétezer hatszáz éves dinasztia Amateraszu napistennőtől eredezteti magát. Japán 125 császára között hét nő volt. Utoljára 1762-től 1770-ig uralkodott császárnő a szigetországban. Ha a parlament megszavazza a törvénymódosítást Aikó lehet a következő uralkodónő.

    A japán kormányfő úgy nyilatkozott, hogy ő maga nem ellenzi az 1948-óta érvényben lévő törvény megváltoztatását de úgy véli, még korai erről beszélni.

    A felmérések szerint a közvélemény nagyobb része nem bánná, ha Japán "uralkodója" császárnő lenne.

    Akihito császár, a Felkelő Nap országának uralkodója a természettudományok elkötelezettje; rendszertani kutatásokat folytat, a tenger élővilágát tanulmányozza szabadidejében. Tudományos munkássága elismeréseként 1998-ban ő kapta meg elsőként a londoni Királyi Természettudományos Akadémia II.Károly emlékérmét.

    Trónra lépése óta feleségéve, Micsikó császárnéval 16 országban tettek hivatalos látogatást, eddig összesen 48 országban jártak. Európába most látogattak másodszor.

MTI
Vissza a kezdőlapra