Kerekasztal-beszélgetés a Medgyessy-ügyről - Batthyány Alapítvány
A Medgyessy-ügy kapcsán Magyarországon hetek óta folyamatos politikai és erkölcsi válság van még akkor is, ha a kormányzat holdudvarába tartozó értelmiség ezt cáfolja - hangoztatta Hankiss Ágnes író, a Magyar Új Atlanti Kezdeményezés kerekasztal-beszélgetésén kedden a fővárosban.

    A Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet vezetője szerint tény, hogy a miniszterelnök a politikai rendőrség tagja volt, ezért európai megoldás lenne a tisztségről való lemondás.

    Hozzátette, hogy a kormány vezetője sem a köztársasági elnököt, sem a választókat nem tájékoztatta múltjáról, ezért véleménye szerint mindenkit félrevezetett.

    Hankiss Ágnes úgy vélte: a politikai élet és az értelmiség reakciója a botrány kipattanása óta ködösítésből és mellébeszélésből áll. Szólt arról is, hogy még Kuncze Gábor belügyminisztersége alatt működött egy iratfeltáró bizottság, s ennek emlékezete szerint az egyik megállapítása az volt: a III/II-es főcsoportfőnökség kijelölt célja a kémelhárítás volt, de intenzíven tevékenykedett a belső reakció ellen is.

    A Magyar Nemzetben megjelent, 1976-ra datált második irattal kapcsolatban Demeter Ervin országgyűlési képviselő, volt titokminiszter úgy fogalmazott: ha az valódi, akkor az azt mutatja, hogy Medgyessy Péter mielőtt kémelhárító lett, meg akart felelni az elvárásoknak, felettesei tanulmányozhatták.

    Szűrös Mátyás politikus szerint a múltat fel kell tárni, és tiszta helyzetet kell teremteni.

    Elmondta, hogy a 60-as években a Szovjetunió megakadályozta Magyarország csatlakozását az IMF-hez és a 78-ban kezdődött tárgyalásokat sem nézte jó szemmel.

    Hangsúlyozta, hogy a KGB mindenhol jelen volt akkoriban, bár Magyarországon nem olyan jelentős mértékben, mint a többi szocialista országban.

    Az országgyűlési választások kapcsán azt emelte ki, hogy a szocialista párt negatív kampányával megtévesztette a választókat, s így nyerhették meg azt.

    Schmidt Mária történész értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a rendszerváltás után 12 évvel ilyen botrány tört ki Magyarországon.

    Szerinte Medgyessy Péternek mindenképpen tisztáznia kell magát és el kell mondania azt, hogy 1978 és 1982 között milyen munkát végzett.

    Közölte azt is, hogy nem érti: miért akarják egyesek a 70-es évek végét és a 80-as éveket a konszolidáció, a társadalmi béke megvalósulásaként bemutatni, miközben például 1976 és 82 között 52 ezer személyt figyeltek meg politikai okból, és mindennaposak voltak az incidensek.

MTI
Vissza a kezdőlapra