Beszélgetés Bugár Bélával a szlovák parlament alelnökével,
a Magyar Koalíció Pártja elnökével

UNIO: Elnök úr, szeretettel köszöntöm az UNIO olvasói nevében. Ma Pozsonyban az Európai Néppárt a Magyar Koalíció Pártjával azonos rangra emelte a az egyik szlovák kereszténydemokrata pártot, a KDH-t. Hogyan értékeli ezt az eseményt?

Bugár: Ennek a pártnak a politikájában sajnos megjelent a túlzott nacionalizmus. Mivel több fény esik most rájuk, azt reméljük, hogy komoly segítséget kapunk az Európai Néppárttól, hogy eltántorítsuk őket a nacionalista kilengésektől.

UNIO: Bizonyára tudja, hogy Magyarországot a kommunista titkosszolgálatok árnyai kísértik. Ön az első szabad szlovák parlamentben tagja volt a nemzetbiztonsági bizottságának. Hogyan értékeli az anyaországi eseményeket és miként állnak ez ügyekben Szlovákiában?

Bugár: Itt még rosszabb a helyzet. A mi III/III ügynökeink ugyan elvben öt évre el voltak tiltva bizonyos közfunkcióktól, de ezt senki nem tartotta meg. Nincs más megoldás, ki kell nyitni a dokumentumokat, essünk túl rajta.

UNIO: Mindannyian szeretnénk, hogy a budapesti kormányváltás ne érintse hátrányosan a határon túli magyarságot. Azt mondják Pesten, hogy az Illés Alapítványban bekövetkezett személyi változásokat a kormány önökkel egyeztette. Valóban szükség volt a kuratórium azonnal menesztésére?

Bugár: Mi nem kértük a kuratórium menesztését. Érdekeltek vagyunk viszont az alkuratóriumok működésében és az átláthatóságban. Ne változtassák meg az itteni döntéseket Budapesten sem.

UNIO: Ha a napi politikai csatákat félre tesszük, mindkét ország számára a legfontosabb kérdés az uniós tagság. Ön szerint mikor szűnik meg a határ Szlovákia és Magyarország között?

Bugár: Remélem egyszerre leszünk tagok, tehát 2004. Ezután tudjuk megvalósítani a határ valódi légiesítését.

UNIO: Meciar úr pártjának erősödése és esetleges győzelme hogyan hat Szlovákia európai integrációjára?

Bugár: Ha Meciar kormára kerül, nagyon negatív hatással lesz Szlovákia nemzetközi megítélésére. Nagyon rossz emléket hagyott maga után.

UNIO: Mit jósol a következő választásokra? A Magyar Koalíció Pártja szemmel láthatóan „jó formában van”. Kormánytényező marad-e, vagy ellenzékben dolgoznak tovább?

Bugár: Meciar megkapja majd a relatív többséget. Az MKP erősebb lesz, mint most és kormánytényező is lehet, mégpedig mint a koalíció második pártja. Nem lesz könnyű, de nem lesz más út.

UNIO: Mit szól ahhoz, hogy Surján László Budapesten felvetette: Magyarország Szlovákiában is támogasson egy magyar nyelvű állami vagy magán egyetemet?

Bugár: Nagyon jó ötletnek tartom. Épp  most fulladt kudarcba a nyitrai magyar kar. Programunkban ezért szerepel a magyar egyetem felállítása.  Egy ilyen egyetem létesítését a koalíciós szerződésbe akarjuk foglalni.

UNIO: Elnök úr, a magyar karról is ezt képzeltük…

Bugár: Bizony, sok minden elmaradt. A kormánykoalíció húzta-halasztotta a kérdését, majd elbújt az egyetemi autonómia mögé. Egyetemet viszont nem a karok, hanem a parlament alapít.

UNIO: A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség idén ünnepli ötödik születésnapját. Remélhetjük-e, hogy ön, aki a kárpát-medencei kereszténydemokrácia egyik vezéralakja, ez alkalomból hazánkba látogat?

Bugár: Örömmel, hacsak a kampány bele nem szól..

Szelle György

Vissza a kezdőlapra