Egyedem-begyedem

Van egy alapigazság: ha sokat eszünk, ludasak leszünk a plusz kilók beszerzésében.

Azután, ha a kilók derék és egyéb testrész méretünk növekedésében már jelentkeznek, ha folyton azt látjuk, hogy a nemrég vásárolt új ruhánk törvényszerűen „összemegy”, rá szánjuk magunk a fogyásra.

Kihagyunk egy-egy étkezést, esetleg egy-két napot. Ekkor a már túl hangosan korgó gyomor engedélyt ad egy-egy kiadós valamire, s nemsokára ott tartunk, ahonnan elindultunk.

Aki fogyni akar, egyen nyugodtan, de ne akármit és ne akármennyit. Legyen táplálékunk zsírban szegény, gyümölcsben és zöldségben gazdag. De soha ne feledjük: minden túlzás ártalmas. A zsír teljes mellőzése épp oly hiba, mint az újnyi vastag szalonna. A növényi olajok és a halakban található zsírok például jót tesznek. Gyorsítják az anyagcserét. Mogyoró, dió, mandula – természetesen nem sózva - növényi olajok, ne hiányozzanak az étrendünkből. Ha teljesen elűzzük a zsírt, hajlamosak vagyunk más ételekből – például tésztafélékből édességből – habzsolni. Bizonyos fűszerek is fokozzák az anyagcserét, különösen a gyömbérrel, chilivel és curryval fűszerezett ételeket dicsérik. Persze módjával. Legyen a jelszónk: Többször keveset. Három fő étkezés, és kétszer naponta gyümölcs és nyers zöldség.

De necsak kevesebbet vigyünk be, hanem többet adjunk le! Sportoljunk. Lépcsőt használjunk lift , és kerékpárt autó/busz helyett. Menjünk friss levegőre, és tanuljuk meg: egy óra heverés az ágyban, vagy másfél kilót tesz ránk két-három hónapon belül.

Sokan megtanultuk gyermekkorunkban: edd meg fiam, amit anyád eléd rak. Ez igaz és szép szokás, de nem azonos azzal, hogy a vendégségben kirakott ételt mindig teljes egészében meg kell enni. Ha olyan a kínálás, hogy magunk veszünk a tálból, akkor igen. Ha megpakolt tányért hoznak, akkor nem kell illendőségből bekapni az egészet. Azt se feledjük, hogy némely házigazda addig adja az ételt, amíg kiürül a tányér. Tanuljunk meg nemet mondani és ne szégyelljük az elutasítást, ha olyannal kínálnak, amitől eltiltott az orvos. Naponta 100 kalóriával több a szükségesnél, évi öt plusz kilót is jelenthet.

A depresszió, a rosszkedv lassítja az anyagcserét, viszont a nevetés, a boldogság, az izgalom és az életöröm gyorsítja. Ezért fogyunk, ha szerelemesek vagyunk, vagy ha új izgalmas feladat, munka vár ránk. Aki tehát unalmasnak találja az életét, nézzen körül, hogy miben változtathat. Vagy foglalkozzon politikával. Vagy költözzön a határon túlra: egyetlen kisebbségi magyar sem szenved a túlzott nyugalom és biztonság okozta eltunyulástól.
 

Az egészséges táplálkozás terjesztésének új módszere:

Zöldségekből készült hangszereken játszik az a bécsi együttes, amely Első Bécsi Zöldség Zenekar néven indult európai bemutatkozó körútra. A nyolc zenészből, egy technikusból és egy szakácsból álló stáb közösen dolgozik az ízletes zene előkészítésében: a zenészek maguk készítik -főleg zöldségekből - hangszereiket, a technikus pedig különleges mikrofonokkal hangosítja ki ezeket azért, hogy a kissé absztrakt hangzás elég erőteljes legyen. A fellépések érdekessége az, hogy az előadást követően a szakács felaprítja a hangszereket (például a sárgarépából készült furulyát, a tökből készült dobot, a borsó-csengettyűt) és ízletes vacsorát készít belőlük. A "hangszeres" finomságból pedig nemcsak a zenészek fogyaszthatnak, hanem a közönséget is megkínálják, ha ugyan hinni lehet a Reuters nyomán a hírt közreadó romániai Transindexnek. És miért ne hinnénk? Egyik sem a Népszabadság.

vissza Vissza a kezdőlapra