Irodalmi beszélgetés a 85 éves Szabó Magdával
 
Debreceni írókkal, költőkkel és irodalombarátokkal találkozott pénteken a 85. születésnapját ünneplő Szabó Magda a Déri Múzeum Dísztermében.

    A Kossuth-díjas írót, Debrecen díszpolgárát szülővárosa, a "Holtig haza" című, róla szóló tanulmányok, esszék válogatásával lepte meg.

    A debreceni önkormányzat támogatásával megjelent kötetet Aczél Judit szerkesztette.

    - Az írói, tudósi életmű méltatása köszönet mindazért, amit Szabó Magdától a város kap és kapott - e szavakkal adta át a tanulmánykötetet Mazsu János, a kulturális bizottság elnöke az írónőnek.

    A szerkesztő méltatta Szabó Magda kiemelkedő csúcsokban bővelkedő munkásságát, akinek a műveit több mint 40 nyelvre fordították le. Ennek köszönhetően több tucatnyi országban Debrecent Szabó Magda munkái révén ismerhették meg a nagyvilágban.

    A pénteki irodalmi beszélgetést Kabdebó Lóránt egyetemi tanár, irodalomtörténész vezette.

    Mint mondta, Szabó Magda, a magyar irodalom klasszikusa jól adaptálható regényeivel az egyetemes világirodalomnak is részévé válhatott.

    A lírikus, az esszé-, dráma- és regényíró mindvégig a szülőföld, Debrecen bűvöletében élt. Műveinek - így az Ókútnak, a Régimódi történetnek és a Kiálts város! című drámájának - amelyet születésnapja alkalmából most újra bemutatott a debreceni Csokonai Színház - a város központi témája volt.

    Amint az irodalmi találkozón az írónő elmondta, az ő igazságait Debrecen mindig megértette, s ő maga is nagyon fontosnak tartotta a debreceni cívisek véleményét.

    Szabó Magda életrajzi regényének első részét, a Für Elise-t az Európa Könyvkiadó és a Debreceni Alföldi Nyomda közösen jelentette meg az írónő 85. születésnapja alkalmából.

    Többek között az életregényről, a hozzá fűződő emlékekről és pályája legfontosabb állomásairól beszélgetett Kabdebó Lóránt Szabó Magdával.
 

MSZP
vissza Vissza a kezdőlapra