Áder János nyílt levele Medgyessy Péternek

    Medgyessy Péter miniszterelnök Budapest

    Tisztelt Miniszterelnök Úr!

    Mint arról bizonyára értesült, a Fidesz - Magyar Polgári Párt benyújtotta az Országgyűlésnek az ingyenes tankönyvellátás bevezetésének feltételeit megteremtő törvénymódosító javaslatot. A Fidesz közoktatási törvényt módosító kezdeményezése arra irányul, hogy az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások körét kiterjessze az általános iskolákban és középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok tankönyveire. A javaslat megteremti továbbá a finanszírozás jogi garanciáit, s egyúttal biztosítja a szülők, pedagógusok tankönyvválasztással összefüggő jogosítványait.

    Tisztelt Miniszterelnök Úr!

    Ön ez év márciusában levélben fordult a magyar polgárokhoz, amelyben így fogalmazott: "A Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjeként személyes felelősséget vállalok azért, hogy kormányunk: (...) ingyenessé teszi (...) a tankönyvet az általános iskola első nyolc évében." Ön azt is írta: "Üres beszéd helyett cselekvésre van szükség."

    Az Ön ígérete a kormányprogramban már nem köszön vissza, az időről-időre elhangzó jogos számonkérésre pedig szánalmas, és folyamatosan változó tartalmú magyarázkodás a válasz az Oktatási Minisztérium vezetői részéről. A tárca minisztere és államtitkára először azt magyarázták, lesz ingyen tankönyv, de csak később. Rövidesen azt nyilatkozták, lesz ingyenes tankönyv, de csak a rászorulóknak. Majd jött a következő indoklás, mely szerint tulajdonképpen már meg is valósult az ígéret, hiszen a kéthavi családi pótlék szolgálja ezt a célt. Ez utóbbi magyarázatot hallva nem lepődnénk meg azon, ha az Ön által vezetett kormány tagjai - ki-ki tárcája szerint - a lakossági terhek tervezett növelésének eddig nyilvánosságra került vagy éppen eltagadott elemeit: a gáz, a gyógyszerek, a tömegközlekedés stb. árainak emelkedését ellensúlyozó kompenzációt is ezzel a szerény összeggel terveznék megvalósítani.

    Augusztus közepén azonban a különböző szocialista és szabaddemokrata politikusok magyarázkodását megtörte Magyar Bálint nyilatkozata, amely mindenkit megdöbbentett arroganciájával, akinek számít a kimondott, leírt szó becsülete. Az Ön által megbízott miniszter ugyanis több megszólalásában is kétségtelenné tette, hogy az Önétől külön utakon jár, figyelemre sem méltatja miniszterelnöke ígéretét: nem lesz ingyenes a tankönyv, mivel szerinte "nem a szocializmust építjük". Eltekintve attól a közismert ténytől, hogy a szocializmusban nem volt ingyenes a tankönyv, az Ön miniszterét az sem ingatja meg, hogy többek között Németországban, Finnországban, Svédországban, Romániában, Szlovákiában sem a szocializmust építik, a tankönyvek mégis ingyenesek ezekben az országokban.

    A miniszter nyilatkozatára több szocialista politikus is reagált, nyilatkozataik egyértelművé teszik, hogy maga az MSZP is megosztott ezen ígéret teljesítését illetően. Szabados Tamás, az Oktatási és Tudományos Bizottsági elnöke szerint ebben a kérdésben a szocialista párt kompromisszumot kötött a szabaddemokratákkal, azaz visszavonta korábbi - Ön által is megerősített - ígéretét. Magyar Bálint korábbi szocialista államtitkára, Szabó Zoltán szerint ugyanakkor a szocializmus építésének nincs köze az ingyenes tankönyvellátáshoz, s annak bevezetését elő kell készíteni. A rászorultság alapján történő ingyenesség - amelyről Hiller István államtitkár, valamint Kovács László, az Ön által vezetett kormány egy másik tagja is nyilatkozott - már ma is létező gyakorlat, így nem tekinthető az Ön kormánya által megvalósítandó feladatnak.

    Tisztelt Miniszterelnök Úr!

    A Fidesz - Magyar Polgári Párt számára - ellentétben néhány rosszindulatú, vádaskodó nyilatkozó vélekedésével - nem a kormányváltást követően vált fontossá a tankönyvek olcsóbbá, majd ingyenessé tétele. Sőt, a polgári kormány intézkedéseinek - az ÁFA eltörlése, a tankönyvek árnövekedésének korlátozása, a tankönyvtámogatások több mint kétszeresére emelése - köszönhető, hogy erről a kérdésről ma egyáltalán komolyan lehet beszélni. Az ingyenes tankönyvellátás feltételeinek megteremtését még Pokorni Zoltán, korábbi oktatási miniszter kezdte el.

    Látnia kell azt is, hogy az ingyenes tankönyvellátás programjának elindítása elsősorban nem finanszírozási, sokkal inkább szakmai kérdés. Akkor van értelme a tankönyvek ingyenességéről beszélni, ha adottak annak feltételei, hogy ezen térítésmentesen biztosított tanulási eszközök minősége garantálható. Ezért hozta létre több éves fejlesztő munka eredményeként az előző oktatási vezetés azt a szigorú tankönyv jóváhagyási rendszert, amely megteremti a minőség garanciáját, s így az ingyenesség alapfeltételét.

    Tisztelt Miniszterelnök Úr!

    Ön 2002. március 20-án kelt levelében személyes felelősséget vállalt az ingyenes tankönyvellátási rendszer bevezetését illetően. Ön előtt áll a lehetőség, hogy igazolja, nem volt "üres beszéd", amit ígért. Ezért kérem, szíveskedjék tájékoztatni arról, milyen módon kívánja támogatni a Fidesz - Magyar Polgári Párt által benyújtott törvényjavaslatot, s mit tesz annak érdekében, hogy az Önt miniszterelnöknek jelölő párt országgyűlési képviselői is egységesen támogassák a javaslatot. Meggyőződésem, hogy amennyiben Ön tartja magát adott szavához és sarkára áll, akkor nem lehet akadálya annak, hogy a következő tanévben már ingyen kaphassák tankönyveiket a tanköteles korú diákok. Várom megtisztelő válaszát! Tisztelettel: Áder János a Fidesz - Magyar Polgári Párt Képviselőcsoportjának frakcióvezetője

Országos Sajtószolgálat

Vissza a kezdőlapra