Áder János az MSZP névváltoztatásáról
 
Kutyából nem lesz szalonna - fogalmazott egy, az MSZP esetleges névváltoztatására vonatkozó hallgatói kérdésre válaszolva Áder János vasárnap Székesfehérváron, egy választási fórumon.

    A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, aki Gógl Árpáddal, a polgári szövetség polgármesterjelöltjével tartott fórumot, kifejtette: bár nagy szükség lenne Magyarországon is egy valóban európai szociáldemokrata pártra, de "amit az MSZP bemutat, az attól messze van".

    Mint mondta, az MSZP olyan politikai kultúrát honosított meg, olyan lejárató stílusú, negatív kampánnyal nyerte meg a parlamenti választásokat, amely káros az ország hosszabb távú demokratikus fejlődése szempontjából.

    - Azt hiszem, még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ők egyáltalán aspiránsok lehessenek erre a pozícióra - tette hozzá Áder János.

    A Fidesz-frakció vezetője úgy vélekedett, a kormánykoalíció pártjai választási ígéreteinek többsége nem teljesült. Példaként említette a pedagógusok, egészségügyi dolgozók, közalkalmazottak 50 százalékos béremelésére vonatkozó ígéretet, amely az ellenzék rendelkezésére álló eddigi információk szerint "jó, ha az érintettek egyharmadánál teljesül".

    - Nemsokára elérkezik az igazság pillanata, ami sokak számára meglehetősen kellemetlen meglepetést fog hozni, mert az érintettek kétharmada kisebb-nagyobb mértékben csalódott lesz, és úgy érzi majd, hogy becsapták - mondta Áder János.

    A be nem váltott ígéretek közé sorolta a frakcióvezető, hogy nem valósult meg az ingyenes tankönyvellátás, valamint, hogy az egyszerűsített vállalkozói adót annak bonyolult szabályai miatt nem egymillió, hanem legfeljebb 20-25 ezer vállalkozó tudja majd igénybe venni.

    Áder János szerint már biztos, hogy nem az ígéreteknek megfelelő mértékben emelkednek a bérek, és nem csökkennek az adókulcsok. Mint mondta, az utóbbi azzal a következménnyel jár, hogy - részben a polgári kormány idején megvalósult reálbér-növekedés miatt - jövőre az adózók többsége a 40 százalékos adósávba kerül.

    Gógl Árpádról azt mondta, hogy életútja, vezetői tapasztalata teszi alkalmassá a városvezetői tisztségre.

    - Nem mindegy, hogy kire bízzák a jövőben Székesfehérvár vezetését - hangsúlyozta a fideszes politikus.
 

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra