Áder János a Medgyessy-kormány első száz napjáról

Áder János szavai szerint a Medgyessy-kormány első száz napja alatt nem történt más, mint az, hogy szétosztották azt a 320 milliárd forintot, amelyet az Orbán-kormány sikeres gazdaságpolitikája többletforrásként előteremtett.

    A Fidesz ügyvezető elnöke hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten a Medgyessy-kormány első száz napját értékelve kijelentette: a jelenlegi kabinetnek nincs oka arra, hogy örüljön, ünnepelje és folyamatosan tömjénezze magát. - Azoknak a döntéseknek a forrásait, amelyeket meghoztak az első száz napban, nem a Medgyessy-kormány teremtette elő, hanem az előző kormány, tehát beültek a készbe - fogalmazott Áder János.

    A fideszes politikus úgy vélekedett, hogy a Medgyessy-kormány száznapos programját nem teljesítette maradéktalanul, "jó ha 50 százalékát teljesítette" az ígéreteknek. A Fidesz ügyvezető elnöke emlékeztetett arra, hogy az előző kormány idején a világgazdaságban két és fél évig tapasztalható dekonjunkturális környezetben is tartósan jelentős növekedést biztosító pályán tudott maradni a magyar gazdaság. Szerinte ennek egyetlen oka volt, a belső motorok beindítása. Kiemelte a Széchenyi-tervet, amely a kis- és középvállalkozásokat segítette, illetve a lakáshitel-konstrukciót, amely az építőipar és a gazdaság fellendülését szolgálta.

    Áder János szerint az ígéretek ellenére a Medgyessy-kormány "halálra ítélte" a Széchenyi-tervet, hiszen a legfontosabb pontjait már megszüntette és nagyon fontos pontokon már pályázatokat sem lehet befogadni a következő hetekben sem. Az ellenzéki politikus utalt Medgyessy Péter beszédére egy konferencián, miszerint a következő években nem tudnak olyan nagy elosztási csomagokat vállalni, mint 2002-ben. - Ez azt jelenti, hogy a Medgyessy-kormány nem tud olyan többletforrásokat előteremteni, mint az Orbán-kormány, és ezt most már a jelenlegi kabinet feje elismeri - mondta Áder János. Szerinte a kormány eltért az elmúlt évek sikeres magyar modelljétől, és az eltérés 2003-ban veszélyezteti az ország és polgárai gyarapodását.

    Varga Mihály volt pénzügyminiszter az ígért 50 százalékos pedagógus fizetésemelésről, valamint az egészségügyben dolgozók és más közalkalmazottak bérének emeléséről szólva kijelentette: az önkormányzatoknak kell a zsebükbe nyúlni ahhoz, hogy ez a béremelés valamennyire teljesülön. Szavai szerint csalódottak az emberek, mert a béremelés nem teljesült, sem bruttó, sem nettó összegben, van akinek csak 20-25 százalékkal emelkedik a bére.

    A fideszes politikus szerint az 50 ezer forintos minimálbér sem lett köztehermentes, de nem lett adómentes sem az egyéni vállalkozóknál, az egyszemélyes kft.-k tulajdonosainál és a bt.-k beltagjainál. Megítélése szerint több százezerre tehető azok száma, akiket ez érint.

    A minimálbér adómentessé tételével a Fidesz szerint hátrány éri a családokat, akik így a kedvezményeket nem tudják igénybe venni.

    A be nem teljesült politikai ígéretek közül Áder János kiemelte az MSZP választási kampányában hangoztatott kijelentést, miszerint újratárgyalják az Orbán-Nastase-megállapodást. Jelezte, annak ellenére, hogy a két ország miniszterelnöke találkozott, a kedvezménytörvényhez kapcsolódó megállapodás újratárgyalásáról nem lehetett hallani. A Fidesz ügyvezető elnöke szerint az MSZP belátta, hogy a megállapodás pontosan megfelel Magyarország érdekeinek.

    Áder János szóvá tette azt is, hogy az SZDSZ kampánycége kapta meg azt a pr-tevékenységet, amely a kormány száz napját propagálja. A fideszes politikusok szerint a hosszú távú választási ígéretektől, többek között a tankönyv ingyenessé tételétől, illetve az egyszerűsített vállalkozási adó igénybevételének széles körben való lehetővé tételétől is visszahátrál a jelenlegi kormány.

MTI

Vissza a kezdőlapra