ADÓDIK AZ ADÓBÓL: 
Itt az igazság pillanata

 

Személyi jövedelemadó, szja
 

Mit is hallottunk tavasszal hónapokon át? A szocialisták adót fognak csökkenteni.

Gyanús lehetett volna, hogy több változat volt: Medgyessy a 20, 30 és 40 %-os kulcsot 13, 25, 40 százalékra ígérte mérsékelni. A „Jóléti rendszerváltást!” című program leszögezte: az emberek nagy többsége legfeljebb 25 % szja-t fizet majd.

És bizonyára emlékszünk a gatyára vetkőzött urak úton-útfélen kiplakátolt 18-20 százalékos egységes szja-t ígérő blöffjére.

Nemes célok, bár az utóbb biztosan legatyásítaná az országot. Mára kiderült, hogy a kitűzött cél felé 2003-ban egyetlen lépést nem teszünk, s 2004-ben is csak egy tyúklépésről lehet szó. (A kétéves költségvetést annyira szidalmazó szocialisták, most két évre megszabják a személyi jövedelemadó törvényt.)  2004-ben a három adókulcs: 18, 26 és 38 százalék lesz. Vagyis a legfelső sávban már most túlteljesíti a négy éves tervet, a középsőben megközelíti, de a legszegényebbeknél még 5 százalék csökkentést hagy hozomra.

 

 

Mi lesz a bérekkel?
 

Miközben a kormányfő a kampány hevétől hajtva a bérek uniós felzárkóztatásáról beszél, pénzügyminisztere óvatos bérpolitikáról nyilatkozgat. A versenyszférában a kormány bruttó 3 százalékosnál nem nagyobb fizetésemelést ajánlott. A parlamentbe beterjesztett anyag is ezzel az értékkel számol.

 

A közszféra jobban jár a betervezett 17 százalékkal. De ne gondolja senki, hogy jövőre ennyit meg fel a bére. Ebben ugyanis nagy része van az utolsó negyedévi béremelések úgynevezett áthúzódó hatásának.

 

Ha azonban a versenyágazatokban nem fogadják meg a kormány szavát - és miért is tennék? - akkor az állam a betervezetnél jóval nagyobb jövedelemhez jut. Viszont ha a nagyobb bérkiáramlás inflációhoz vezet, akkor annak a levét a nyugdíjasok isszák meg.

 

 

Medgyessy 80 milliója
 

A bérek vásárlóértékének 25%-os emelését ígérték programjukban a szocialisták. Ebből Kovács László egy kijelentése szerint 3 százalék megvalósul. A valóságban ez nem lesz ilyen szép, mert ha sikerülne a bruttó béreket csak 3 százalékkal emelni, akkor 4-5 százalékos infláció mellett reálbér csökkenés lesz. Ám a munkásosztály élcsapata nem ilyen tétova a tőzsdei árfolyamnyereség ügyében. Ennek ugyanis megszüntetik az adóját. A vagyonbevallások szerint Medgyessy Péternek 80 millió forintja fekszik befektetési jegyekben és értékpapírokban. (Szent ő, abban az értelemben, hogy maga felé hajlik a keze.)

 

A Magyar Köztársaságból vízum nélkül átlépünk a Magyar Részvénytársaságba.

 

 

 

Azt bünteti, kit szeret…

 

Itt a bére, fuss el véle...

 

Fial, de nem adózik.