Befejeződött az Ady akadémia Debrecenben

    A határon túli magyar értelmiség nyári továbbképzését 1990 óta minden évben megrendezik a cívis városban; a mostani 13. kurzuson több mint 250 erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és délvidéki magyar pedagógus, közgazdász, jogász és orvos vett részt.

    Az akadémia záró ünnepségén Orosz István egyetemi tanár, az Ady Endre Akadémia alapító elnöke reményét fejezte ki, hogy a résztvevők mind tudásban, mind barátságban, mind magyarságban, mind európaiságukban gyarapodtak.

    A professzor példamutatónak nevezte az anyaországi magyarok számára is a határon túl élők magyarságát, akiknek többet jelent a határokon túl magyarnak lenni, mint nekünk itthon.

    Egyúttal emlékeztetett arra, hogy augusztus 20-án Szent Istvánt ünnepeljük, aki Magyarországot először tette európaivá és kereszténnyé, ami akkor egyet jelentetett.

    Rámutatott: nem mi hátráltunk ki a történelem során Európából, hanem Európa távolodott el tőlünk, hagyott magunkra bennünket.

    - Nincs olyan magyarság, ami nem európai; a magyarság és az európaiság ezer éve összefonódott és a kettőt nem lehet elválasztani egymástól - utalt az elnök a közelgő európai uniós csatlakozásunkra is.

    Az akadémia alapító elnöke hitet tett amellett, hogy az Ady Endre Akadémiát az elkövetkező években is megrendezik Debrecenben.

MTI
Vissza a kezdőlapra