Mossák az agyunkat

 Kedvelem az árvizeket. Nagy előnyük: lemossák a politikát a lapok első oldaláról. Előkerülnek az árvízvédelem szakemberei. Nemegyszer csodáltam már, hogy milyen pontosan megmondják, hol mekkora lesz a víz.

De a politika olyan, mint a Keljfeljancsi. Előbukkan újra meg újra.

Németországban például arról cikkeztek, mennyiben javul a jelenlegi kancellár helyzete, nő-e az árvíz hatására a beléje vetett bizalom. Árvíz idején ugyanis cselekedni kell, és cselekedni a kormány tud, nem az ellenzék. Így azután már csak egy százalékra csökkent a német ellenzék előnye.

A hazai árvíz hírére a belügyminiszter haza jött szabadságáról. A repülőtéren azonnal tette a dolgát: nyilatkozott, miszerint minden rendben.

Figyeljük csak, miket írtak a megyei lapok! (Többek között a Nógrád Megyei Hírlap is.) Íme, egy augusztus 23-án megjelent cikk vastag betűs bevezetője:

A hét végére várhatóan elhagyja Magyarországot minden idők legnagyobb dunai árhulláma. A folyó felső és középső szakaszán már fertőtlenítenek, míg délen készenlétben állnak a vízügyi szakemberek. A víz lassú levonulása számos helyen még gondokat okoz.

Mitől "minden idők" legnagyobbja? Annak indult. Vagy 170 km hosszan megdöntötte az eddigi rekordokat. Jól jött volna, Orbán Viktorhoz hasonlóan a pillanatnyi miniszterelnöknek is megmutatnia, ki a legény a gáton. Persze, azt még Salgótarjánban – vagy a Köztársaság téren – is tudják, hogy az áradat viszonylag gyorsan lecsillapodott. A francia Riviéráról alig ért haza a mi D-209-esünk. A cikk szövegében – amelyet kevesebben olvasnak el, s amelyre kevésbé figyelnek oda – már pontosan fogalmaznak:

A Duna déli szakaszát várhatóan vasárnap hagyja el az árhullám. Az elmúlt héten a vártnál alacsonyabban, csütörtökön 924 centiméteren tetőzött a folyó Mohácsnál, mintegy tíz órán keresztül. A bal parton eseménytelenül zajlott le az áradás, az illetékes vízügyi igazgatóság ennek ellenére az utolsó napig figyelte a töltéseket.

A cikk sugall: nagy volt a baj, de az illetékes (elvtárs) tudta a dolgát. Hogy ez nem teljesen felel meg a tényeknek? Annál rosszabb a tényeknek…

A lényeg: mossák az agyunkat. Ne hagyjuk…

 vissza Vissza a kezdőlapra