Horn Gyula elhatárolta magát Medgyessy Pétertől

Az ügynök-ügyekkel kapcsolatban tartott sajtóértekezletén Horn Gyula – a Népszabadság augusztus 16-i számában megjelentek szerint – közölte, hogy a hatvanas években őt is megkeresték, hogy hajlandó lenne-e együttműködni a „belügyi szervekkel”, de ő nemet mondott, mondván, csak egy gazdát tud szolgálni, s az a Külügyminisztérium.

Horn nyilatkozata – tartalmát tekintve – nem vehető igazán komolyan, hiszen a kérdéses időpontban is eleve két gazdát szolgált: a Külügyminisztériumon kívül magát a Pártot is. 1956-ban pedig egyenesem három gazdája is volt: a Pénzügyminisztérium, a Karhatalom és a Párt. Egyébként pedig megkérdezhetnénk tőle: milyen híve volt ő akkor a Rendszernek, ha az egyik oszlopának számító intézmény szolgálatát határozottan elutasította? Ha pufajkásnak lenni nem tartotta elvetendő dolognak, miért derogált neki a Belügyminisztériumnak szolgálni?

Horn nyilatkozatának az értelmét máshol kell tehát keresni. Ha a „belügyi szervek” szolgálatát az akkori rendszer híveként, párttagként, az egyik minisztérium vezető munkatársaként elvetendő dolognak állítja most be a maga részéről, úgy közvetve nyilvánvalóan Medgyessy Péter eljárását kívánja negatív színben feltüntetni. Medgyessy ugyanis Hornéhoz hasonló helyzetben – aktív párttagként, egy minisztérium vezető munkatársaként – elvállalta a „szervek” szolgálatát, mégpedig önként, minden kényszertől mentesen. Horn, aki a 2002-es választásokat megelőzően maga is jelentkezett az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, végül is Medgyessy vetélytársaként lépett fel – s alulmaradt vele szemben. Ha tehát most olyan nyilatkozatot tesz, amelyből Medgyessyre nézve negatív következtetést lehet levonni, ez azt jelenti, hogy Horn Medgyessy ügynöki múltját kívánja felhasználni korábbi vetélytársának lejáratására. Azt mondhatjuk tehát, hogy ezzel a nyilatkozatával Horn Gyula elhatárolódik Medgyessy Pétertől. Ebből egyúttal arra is következtethetünk, hogy Medgyessy ügynök múltjának nyilvánosságra kerülése mögött az MSZP vezető személyiségei közötti hatalmi harcok húzódnak meg.

Bonifert Donát

 
 vissza Vissza a kezdőlapra