Árvízi körkép
Hajnali 3 és 6 óra között tetőzik a Duna Budapestnél
A dunai árhullám várhatóan hétfő hajnali 3 és 6 óra között tetőzik a fővárosi folyószakaszon - tájékoztatta Reich Gyula, a védelmi törzs szóvivője vasárnap este az MTI-t. Elmondta, hogy Budapesten 21 órakor 849 centiméter volt a Duna vízszintje, ami négy centiméterrel meghaladja az 1965-ben mért eddigi legnagyobb vízállást.

- A tetőzés hétfő hajnali időpontjáig mintegy 10 centiméterrel emelkedik még a vízszint - közölte a szóvivő.

    Hozzátette, hogy az árhullám tetőzése legalább 4, legfeljebb 12 órán át tart majd.

    - A tetőzést követő apadás a víz jelenlegi emelkedési üteménél dinamikusabb lesz - jelezte a szakember.

BUZGÁROK TÖRTEK FEL PÜNKÖSDFÜRDŐNÉL

    Több buzgár megfékezésére csoportosítottak át 300 embert Pünkösdfürdő északi részére, ahol egy 10 méteres terméskőgát tövében tört fel több helyen a víz.

    Tarlós István III. kerületi polgármester vasárnap este az MTI-nek elmondta, hogy a buzgárok lakóépületeket nem veszélyeztetnek, legfeljebb a Békásmegyer északi határában lévő úgynevezett óbudai tsz-földeket öntheti el a víz.

    - Homokzsákokkal igyekszünk elejét venni a buzgároknak, a kiáramló vizet hat szivattyú emeli vissza a Dunába - jelezte a polgármester.

VÉGEZTEK A KILAKOLTATÁSOKKAL ÉS A VÉDEKEZÉSSEL A XXII. KERÜLETBEN

    Elkészültek Nagytétényben a gátak homokzsákos megerősítésével és a szükséges kilakoltatásokkal vasárnap délutánra. Szabolcs Attila, a kerület polgármestere az MTI-nek elmondta: mintegy 200 katona és 30 civil fegyelmezett munkájával kiépítették a gát magasítására szolgáló homokzsák-falat, amelyet mostantól már csak helyenként kell igazgatni.

    Befejeződött vasárnapra a 660-680 veszélyeztetett területen élő ember kiköltöztetése is.

    - A XXII. kerületben délben 850 centiméteres vízszintet ért el az árhullám, a víz várhatóan még 10-12 centimétert emelkedik - mondta Szabolcs Attila.

    Közlése szerint a tetőzés időtartamának elnyúlása miatt a kerületben főleg buzgárokra lehet majd számítani, amelyek néhol már most feltörnek.

MEGEMELTÉK A GÁTAKAT A MARGITSZIGETEN

    Harminc-negyven centiméterrel emelték meg az éjszaka folyamán a gátakat a Margitszigeten, így a 920 centiméteres vízállást is ki tudnák védeni. Erről a főpolgármester beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján, a szigeten.

    Demszky Gábor elmondta: jelenleg nincs szükség további segítségre a szigeten.

    A főpolgármester elmondása szerint a Margitszigeten a buzgárok és a belvizek jelentenek veszélyt.

    Demszky Gábor közölte: a Hajógyári-szigetet teljes egészében elöntötte a víz, ezért az elektromos szolgáltatás ott szünetel. Mint mondta: az anyagi károkat csak a víz elvonulása után tudják felmérni.

    - Erre számítottunk, a Hajógyári-szigetet nem tudtuk volna megvédeni - fűzte hozzá a főpolgármester.

    Szavai szerint a dunai rakpart 10 méter magas, azonban ez nem vonatkozik a dunai szigetekre és egyes hullámtéri részekre, így a Római-partra és Budapest déli részére.

MÁR FÉL-EGY MÉTERT APADTA A DUNA GYŐR-SOPRONBAN

    Nagybajcsnál a Duna egy métert, Győrnél a Mosoni-Duna és a Rába fél métert apadt a tetőzéshez képest vasárnap délutánra. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság ügyeletén arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a Szigetközben számos helyen jelentek meg a nap folyamán buzgárok, fakadóvizek. Ásványráró védelme érdekében nyúlgátat építettek Hédervár határában.

    A Mosoni-Duna bal partján a szavai zsilipnél a mentett oldali rézsűt homokzsákokkal terhelték le, mert a rézsű megcsúszott. Győrlikócsnál ötezer homokzsákkal támasztották meg az ideiglenes védművet.

NINCS KITELEPÍTÉS SZŐDLIGETEN

    Nem folyik kitelepítés Sződligeten, a település sikeresen védekezik az ár ellen - jelentette ki a falu polgármestere az MTI-nek vasárnap, cáfolva az ezzel ellentétes híreszteléseket. Soós Gábor leszögezte: az előzetes szakhatósági vélemények szerint a Dunakanyar egyik legszervezettebb árvízi védekezése folyik Sződligeten.

    - Éppen a sikeres védekezésnek köszönhetően csak a Viktor Szociális Otthon, amely kiemelt megyei intézmény, kimenekítését vállalta az önkormányzat védelmi törzse - tette hozzá.

    Soós Gábor hangsúlyozta: ezen felül csak a védelmi tervben foglaltak szerint készítették fel az érintett lakosságot a kimenekítésre, erre azonban - alapozva a helyi vízügyi igazgatóság gödi szakaszvédelmi vezetőjével való kiváló szakmai együttműködésre - nagy valószínűséggel nem kerül sor.

A DUNAKANYAR JOBB PARTJÁN TÖBB EZREN ERŐSÍTIK A GÁTAKAT

    Nehezen telt el az éjszaka a Dunakanyar jobb partján, a gátakat több ezer ember erősítette folyamatosan.

    Kerti Andor, a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi védelmi osztagvezetője az MTI-nek vasárnap reggel elmondta: Visegrádon két alkalommal is csak a gátvédők gyors beavatkozásán múlt, hogy a két legveszélyeztetettebb helyen nem szakította át a víz a védművet.

    Kerti Andor elmondása szerint jókor érkezett a Magyar Honvédség több mint 250 katonája, akik egész éjszaka hordták a homokzsákokat a nagyon átázott nyúlgátakra.

    A visegrádi gátvédők talán a legnehezebb napra ébredtek vasárnap, mert estére várják a Duna tetőzését. Dunabogdányban kora reggel jelentős gépi eszközállományt mozgósítottak, mert a megáradt Duna túlbuggyant a falut átszelő 11-es főúton és most már veszélyezteti a túlsó oldalon épült lakóházakat is.

    Schuszter József polgármester vezetésével a település apraja-nagyja részt vesz a védelmi munkálatokban, de az emberek már nagyon fáradtak.

    Tahitótfalu és Leányfalu között megpróbálták megvédeni a két települést összekötő 11-es számú utat, de a víz reggelre átömlött az úttesten, így a közúti forgalom szünetel. Dunabogdány és Visegrád között a megáradt Duna két helyen is átlépte az utat, ez nehezíti a munkagépek mozgását. A Dunakanyar árvíz által veszélyeztetett településeinek polgármesterei ismételten arra szólítják fel a kirándulni indulókat, hogy ezekben a napokban inkább maradjanak otthon, és jelenlétükkel ne zavarják az árvízvédelmi munkát.

A MAGAS VÍZÁLLÁS ELLENÉRE NINCS VÉSZHELYZET A DUNAKANYAR BAL PARTJÁN

    Az ár további emelkedése ellenére nincs vészhelyzet a Dunakanyar bal partján, az éjszaka folyamán több ezer ember dolgozott a gátakon.

    Stimm Gábor, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vízkár-elhárítási osztályvezetője vasárnap reggel az MTI-nek elmondta: a legnehezebb helyzet Nagymaroson alakult ki, ahol az utcák végén a homokzsákokból emelt két méternél is magasabb gátak ugyan állják a víz rohamát, ám a város mélyebben fekvő részein mind több helyen tör fel a víz a közműveknél, a csatornafedelek, telefonvezetékek mellett.

    Eddig összesen 500 ilyen apró vízbuzgást kellett elfojtani. Ilyenkor beindulnak a szivattyúk és az emberek homokzsákokkal rakják körbe a vízfeltöréseket.

    Most a meglévő nyolc mellé további tíz szivattyút próbálnak a hatóságok beszerezni, hogy a vízfeltöréseket elhárítsák.

    Távolabb a Dunától, az Ipoly menti települések is megérzik az áradást.

    Az Ipoly szintje a folyóból visszafelé áramló víz miatt a Dunáéval azonos magasságra emelkedett és kilépett medréből, de a tíz éve épült, jól működő védővonal megállította.

    A töltések azonban szakaszosak, így a hullámzó magasságban a folyó mellett haladó 1112-es számú utat néhány mélyebb helyen elöntötte a víz. Ennek megfelelően Ipolydamásd és Letkés között le kellett zárni az utat, a települések Balassagyarmat felől közelíthetők meg. Maguk a falvak, Ipolydamásd, Letkés, Ipolytölgyes nincsenek veszélyben, mert karéj alakban körtöltés védi őket. Óvintézkedésként mindenesetre figyelő rendszer működik a falvakban, és homokzsákokat is előkészítettek arra az esetre, ha mégis be kellene avatkozni.

MENEKÜLNEK A VADAK A GEMENCI ERDŐBŐL

    Máté Béla, a Gemenc Rt. szekszárdi erdészetének helyettes vezetője vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az áradás hétfő reggelre teljesen elönti a gemenci erdőt. Szavai szerint Európa legnagyobb ártéri erdejéből tömegével menekülnek a vadak a magasabban fekvő, biztonságos erdőkbe.

    Az ártér egy kilométeres körzetében vadászati tilalmat rendeltek el, hogy az állatok mozgása zavartalan legyen.

    Máté Béla közölte: a vízzel elöntött területeken megkezdték az ártérben rekedt fiatal vaddisznók és szarvasok mentését, a munkába hétfőtől különböző társadalmi szervezetek is bekapcsolódnak.

MTI alapján

Vissza a kezdőlapra