Osztrák diplomata az EU-bővítésről:
2006-ig nettó 8,8 milliárd euró áramlik az új tagállamokba
 
Az Európai Unió bővítése után 2006-ig várhatóan nettó 8,8 milliárd euró áramlik majd az új tagállamokba - ezt a becslést Gregor Woschnagg. Ausztria EU-nagykövete közölte az ORF közszolgálati rádióban a hétvégén, hangsúlyozva, hogy az unió bővítése most elsősorban politikai beruházás, amelynek hosszabb távon lesznek gazdasági eredményei.

    Az EU által a csatlakozó államoknak nyújtandó támogatás Woschnagg szerint egynyolcadát teszi ki annak, amit Németország az új tartományoknak fizetett. - A paradicsom megteremtéséért mindig nagyon keményen meg kell dolgozni - mondta a nagykövet, de hozzátette: az unió történetében legnagyobb, mostani bővítési körrel az EU gazdasági teljesítőképessége a jelenlegi GDP-érték 6 százalékával nő.

    A jövő héten kiadandó országjelentésekről szólva Woschnagg elmondta: ezzel párhuzamosan egy "stratégiai papírt" is közzétesznek, amely felmutatja majd, milyen hiányosságok akadnak még a tagjelölteknél az uniós jogrend átültetésében.

    Kifejtette azt is: a jelentések várhatóan 10 országot minősítenek a csatlakozásra felkészültnek.

    A nagykövet hangsúlyozta, hogy a legtöbb tárgyalási fejezet lezárult, és a mezőgazdasági fejezet technikai részletein is túl vannak a küldöttségek, csupán a támogatások kérdése van hátra. Ezzel kapcsolatban Woschnagg védelmébe vette az Unió által javasolt, tíz éves átmeneti időtartamra tervezett megoldást. - Ha az új tagállamokban ugyanolyan támogatást adnánk, mint a régiekben, ez azt jelentené, hogy a varsói egyetemi professzorok azonnal elmennének parasztnak, mert ott sokkal többet keresnének - mondta, s utalt arra is, hogy a bővítéssel 3,8 millió mezőgazdasági kistermelő kerül az unióba, vagyis számuk 56 százalékkal nő.

    Végül a nagykövet rámutatott: a bővítés 70 százalékban esélyeket és csak legfeljebb 30 százalékban kockázatokat jelent. Ugyanakkor úgy vélte, hogy az illetékesek még elmulasztották, hogy kellőképpen megértessék a bővítés kérdéseit a lakossággal, például azt, hogy az uniónak "időre lesz szüksége a bővítés megemésztéséhez".

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra