Európai Unió - bővítés menetrend szerint

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei pénteken egyértelműen hitet tettek az unió keleti bővítésének korábban elfogadott menetrendje mellett.

    Mint a tizenöt miniszter helsingöri (Dánia) tanácskozásának első napját záró sajtótájékoztatón Per Stig Möller dán külügyminiszter elmondta, a tagországok október végéig egyezségre kívánnak jutni arról, milyen pénzügyi ajánlatot terjesztenek a tagjelöltek elé. Ennek nyomán az év végéig maradna idő további tárgyalásokra az unió és a tagjelöltek között.

    Günter Verheugen, az EU bővítésért felelős biztosa közölte: egyetlen tagállam sem nyilvánított ki Helsingörben fenntartásokat a csatlakozási tárgyalások decemberi lezárásával kapcsolatban. "Ezáltal jóval dinamikusabbá vált a bővítési folyamat, s az EU-nak jó esélye van arra, hogy december végéig lezárja a tárgyalásokat tíz (tagjelölt) állammal" - fogalmazott a német biztos.

    Szavai szerint a miniszterek nemhivatalos tanácskozásán "rövid vita" folyt Szlovákiáról, ahol bő három hét múlva parlamenti választásokra kerül sor. A bővítésért felelős biztos kijelentette: az Európai Unió bízik a magas részvételi arányban és abban, hogy olyan kormánya lesz Szlovákiának, amely kész a reformokra. "Kapcsolataim révén olyan értesüléseim vannak, hogy a következő szlovák parlamentben az Európa-barát pártok lesznek többségben" - jelentette ki Verheugen.

MTI

Vissza a kezdőlapra