ÁFA a gyógyszerekre?

A Fidesz frakció nyilatkozata
Mikola István véleménye

A Fidesz - Magyar Polgári Párt Egészségügyi, Szociális és Családügyi Kabinetje megdöbbenéssel értesült arról a kormányzati szándékról, miszerint általános forgalmi adóval kívánják megterheli a gyógyszerárakat.

Ennek kapcsán a Fidesz - Magyar Polgári Párt szükségesnek tartja leszögezni, hogy semmi sem indokolja az európai uniós csatlakozás előtt legalább egy évvel önként vállalni azt a komoly terhet, melynek mostani bevezetése jelentős áremelkedést jelent majd a magyar emberek számára.

Amennyiben a Pénzügyminisztérium mégis ragaszkodik a gyógyszerárak áfájának jövő évi - teljesen indokolatlan - bevezetéséhez, felszólítjuk a kormányt, hogy sürgősen tájékoztassa a betegeket és kórházakat a növekvő árak kompenzációjának módjáról.

Budapest, 2002. 09. 19.
                           Harrach Péter
                        Selmeczi Gabriella

Mikola István a gyógyszerek áfamentességének eltörléséről

A gyógyszerek áfamentességének eltörlése komoly szakmai előkészítést igényel, az áfateher bevezetése pedig mindaddig fölösleges, amíg Magyarország nem tagja az Európai Uniónak - mondta csütörtökön az Orbán-kormány egészségügyi minisztere. 
Mikola István lapértesülésekre reagált, amelyek szerint a költségvetési törvénytervezetben - amelyről még nem született politikai döntés - az szerepel, hogy a jövő évtől áfa terhelné a gyógyszereket.

Elmondta: a lakosság számára - akik a gyógyszerkiadások több mint 35 százalékát állják - igen nagy terhet jelentene, ha adóval sújtanák a gyógyszereket; az intézkedés egyaránt súlyosan érintené a kórházakat - ezek az intézmények ugyanis teljes árat fizetnek a medicinákért -, valamint a gyártókat és a patikákat is.

Kijelentette: bár Magyarország a gyógyszerek áfamentességével kapcsolatban nem kért engedményt az uniótól, szavai szerint azonban jelenleg még felesleges ezzel a kérdéssel komolyan foglalkozni, hiszen a szakmai előkészületek nem történtek meg.

mti -fidesz

vissza Vissza a kezdőlapra