11 megyében MDF-fel közös jelöltet indít a Fidesz

A Fidesz - Magyar Polgári Párt 11 megyében, valamint a fővárosban állít közös listát a Magyar Demokrata Fórummal - hangzott el a Fidesz országos választmányának szerdai, budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.

    A két párt egymástól függetlenül indul Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Nógrád, Pest, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében.

    Deutsch Tamás, a legnagyobb ellenzéki párt budapesti elnöke az ülés szünetében beszámolt arról, hogy az országos választmány ellenszavazat és tartózkodás nélkül jóváhagyta a fővárosi választmány javaslatát, amelynek értelmében a budapesti listát Katona Kálmán vezeti.

    A lista második helyén Deutsch Tamás, harmadik helyén Szőke László, az MDF budapesti választmányának elnöke, a negyedik helyen Deák András, az MKDSZ budapesti vezetője, ötödik helyen pedig Wintermantell Zsolt, a Fidelitas politikusa áll majd.

    Deutsch Tamás megerősítette: a polgári erők Schmitt Pál független főpolgármester-jelöltet támogatják az október 20-i önkormányzati választáson.

    Kövér László, az országos választmány elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy Zala megyében nem sikerült még döntést hozni, mert az egyeztetések nem zárultak le.

    Hozzáfűzte, hogy a Heves megyei úgynevezett kistelepülési listát és mindkét Csongrád megyei listát visszaküldték a helyi szervezeteknek, hogy azokról hozzanak új döntést.

    Kövér László tájékoztatása szerint nem állapítottak meg jelöltállítási szempontokat a helyi szervezetek számára, ugyanakkor az együttműködést az eddigi sikeres összefogás alapján - tehát az MDF-fel, az MKDSZ-szel, a Kisgazda Polgári Egyesülettel, a Fidelitas-szal, a Lungo Drommal, valamint a Gazdakörökkel - szorgalmazzák.

    Az országos választmány elnöke kitért arra, hogy Győr-Moson-Sopron megyét kivéve valamennyi megyében együttműködnek az MKDSZ-szel; a Fidelitas-szal és a Kisgazda Polgári Egyesülettel pedig mindenhol közösen indulnak.

    Kövér László rámutatott: a Lungo Drommal eseti az együttműködés, hiszen van olyan megye, ahol a roma szervezet az önálló indulás mellett döntött.

    Leszögezte: települési listákkal és a polgármester-jelöltekkel - egy kivétellel - nem foglalkoztak.

    Egy kérdés kapcsán kifejtette: csak a jelöltállítás folyamata után tudnak pontos képet alkotni arról, hogy a polgári körök hány településen állítanak jelöltet.

    Megjegyezte ugyanakkor: a polgári köröknek nincs formális javaslattételi joguk, csupán ajánlatot tehetnek a helyi szervezeteken keresztül.

    Kövér László beszámolt arról is, hogy a megyei listák esetében augusztus végéig kell a végső döntést meghozniuk.

    Egy újságíró arra várt választ, hogy miként értékeli a Fidesz a kancelláriaminiszter hozzájárulását az egykori kormánytagok titkosszolgálati múltjának feloldásához.

    Kövér László ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: lehet olyan személyes adat, amit az érintett hozzájárulása nélkül nem lehet nyilvánosságra hozni.

    Azt tanácsolta a döntéshozóknak, hogy tanulmányozzák az adatvédelmi ombudsman e tárgyban született állásfoglalását.

    Kövér László ízléstelen színjátéknak nevezte a folyamatot, amelyben szerinte nyilvánvaló, hogy mi a cél.

    - Ha már Medgyessy Péterről nem sikerült bebizonyítani, hogy miatta bukott meg a hidegháborúban a Szovjetunió, akkor lehetőleg mindenkit össze kell sározni, akit csak lehet, elsősorban a polgári oldalon - fogalmazott.

MTI

Vissza a kezdőlapra