Jogerős ítélet a KDNP törvényes működésének helyreállítására

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) törvényes működésének helyreállítása iránt indított polgári perben a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön elrendelte a párt 1997-es választmányának összehívását, az elmúlt négy év személyi döntéseinek felülvizsgálatát és az alapszabályszerű működéshez szükséges intézkedések meghozatalát.

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) 1998-ban benyújtott keresete nyomán csütörtökön kihirdetett jogerős ítélet szerint annak kézhezvételét követő 30 nap utáni első szombaton kell összeülnie az 1997. június 21-22-i összetételű nagyválasztmánynak, hogy határozzon az azóta bekövetkezett tisztázatlan személyi döntésekről, illetve a párt további működéséről. Az LB a perben korábban egyszer már részben helyt adott az LÜ indítványának, ám akkor az LB másodfokon elutasította a keresetet, mert nem látott lehetőséget arra, hogy a 1997. évi választmány ismételt összehívásával orvosolják a párt működésének problémáit.

Az LÜ azonban felülvizsgálati kérelemmel élt az akkori jogerős ítélet ellen, és ez alapján a LB másik tanácsa új eljárást rendelt el. Ebben a megismételt eljárásban született meg az LB újabb jogerős ítélte. Az LB szóbeli indoklásában csütörtökön kifejtette: 1997. június 21-22-i választmányt követően eljárások indultak a párt belső ellenzéke ellen, a párt belső szabályaival ellentétes módon függesztettek fel, zártak ki egyes párttagokat. Az indoklás szerint a 1997. októberi választmány összehívása is a párt alapszabályával ellentétesen történt, nem választmányi tagok voltak jelen a rendezvényen, illetve egyes választmányi tagok részvételét lehetetlenné tették.

A csütörtöki tárgyaláson a Legfőbb Ügyészség képviselője mellett felperesi beavatkozóként felszólalók azt fejtegették, hogy évek óta céljával ellentétesen működik a párt, egy szűk csoport szétzúzta, felszámolta, székházát eladta. Az alperes képviselője ugyanakkor azzal érvelt a tárgyaláson: nincs bizonyíték arra, hogy a kifogásolt határozatok törvénysértőek, az öt évvel ezelőtti választmány összehívása pedig nemcsak életszerűtlen, de jogilag is kizárt.

InfoStart

vissza Vissza a kezdőlapra