Egy minuszos hír margójára
 

Mínuszos hírnek hívja a szakzsargon azokat a néhány mondatból álló híreket, amelyeket az újságok egy része külön címmel el sem lát, hanem valamely általános cím alatt egymás után sorjáz. E hírek első mondata előtt gyakran kis vonal, a mínusz jel, áll.

Ilyesmi az alábbi, egy MTI közlés alapján kiadott kis hír is.

Várhatóan mégis megkaphatja valamennyi hitoktató az óradíjemelést a közalkalmazottak szeptember 1-jén életbe lépett 50 százalékos alapbérrendezéséhez kapcsolódóan. Mint Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi ügyekért felelős államtitkára elmondta, előterjesztésben fordult a Pénzügyminisztériumhoz, kérve: tekintsék át az óradíjemelés lehetőségét. Tájékoztatása szerint a szaktárcától szerdán érkezett válasz: a hitoktatást végzők óradíjának emeléséhez szükséges ez évi - négyhavi - összeg a költségvetés általános tartalékából rendelkezésre fog állni.
(MTI)

A szerkesztők persze kiemelhetnek egyet-egyet a mínuszos világból, például a Metro újságban a fenti sorok címe: Óradíjemeléshez jutnak a hitoktatók. A hazai félretájékoztatás tanpéldája mindez. Félretájékoztatás mondom, noha minden szó, ami le van írva igaz. Nem tudjuk meg viszont, hogy miért próbálták a hitoktatókat kihagyni a rendszerből. Arról árulkodik ez, hogy a mai hatalom számára a hitoktató még mindig nem oktató. Nem derül ki a hírből az sem, hogy az államtitkár csak akkor lépett, amikor az egyházak és a parlamenti ellenzék szóvá tette az ügyet. Érdekes az is, hogy a cím tényként közli a dolgot: "emeléshez jutnak", míg a szöveg a "várhatóan" szóval kezdődik. A sokat látott és a baloldal nagy átverési manővereire számító ember még azt a kérdést is felteszi, hogy az ez évi négy hónapra a központi tartalékból kiutalandó összeget beépítik-e a 2003 évi költségvetésbe. Mert ha nem, akkor az érintetteknek valóban mínuszos hír lesz az új esztendő.

 
  vissza Vissza a kezdőlapra