Kövér László az összefogás erősítését sürgette
Az önkormányzati választások sikere érdekében a polgári pártok és körök összefogásának erősítését sürgette, a tagokat pedig türelemre intette Kövér László szerdán Dunaföldváron.

    A Fidesz alelnöke a polgári körök találkozóján azt mondta: bár mind a mai napig sokan vannak, akik képtelenek feldolgozni azt, ami áprilisban történt, el kell viselni, hogy a polgári pártok elvesztették a 2002-es parlamenti választásokat.

    Ugyanakkor hangsúlyozta: a jelenlegi hatalom sohasem tudja lemosni magáról azt a gyanút, hogy csalt, mert bár lett volna rá lehetősége, nem tisztázta meggyőzően a voksolással kapcsolatos bejelentéseket, és nem módosította a választási törvény ide vonatkozó részeit.

    Úgy vélte: annak, hogy ma Magyarország két, "beszélő viszonyban sem lévő" táborra szakadt, nemcsak a választás végeredménye, hanem a két szemben álló értékrend kibékíthetetlensége is a fő oka.

    Megítélése szerint azonban a jobboldal úgy veszített, hogy győzött, mert még sohasem volt ennyire erős, eddig még sohasem szavaztak ennyien a polgári programra.

    - Az önkormányzati választások jelentősége tehát az, hogy az elért eredményeket és értékeinket megőrizzük, és tovább vigyük - mondta.

    Rámutatott: az őszi választásokig a polgári erők előtt álló legfontosabb feladat, hogy meggyőzzék azt a 30-40 százaléknyi bizonytalan választói réteget, akik eldönthetik a voksolás kimenetelét.

    Arra hívta fel a találkozó résztvevőit, hogy beszélgessenek el ismerőseikkel, szomszédaikkal, vagy akár az utcán sétáló emberekkel, és halk szóval, vagy vitával világosítsák fel, győzzék meg, vegyék rá őket, hogy szavazzanak a polgári értékekre.

    Hozzátette: az is fontos feladat, hogy lehetőségeikhez mérten maguk a polgárok őrködjenek a választások tisztasága felett, ottlétükkor figyeljék, mi történik a szavazóhelyiségekben, vagy azok környékén.

    Hangsúlyozta: "ha mindezt meg tudjuk tenni, akkor a választásokat meg tudjuk nyerni".

    - Nagy siker lenne ez, hiszen az önkormányzatok fontos ellenpontját képezik a hatalomnak, így a polgári erők tovább erősödhetnek, és jó esélyük lesz arra, hogy 2006-ban leváltsák a jelenlegi MSZP-SZDSZ kormányt - hangoztatta.

    Kövér László beszédében kitért a kormányfő titkosszolgálati múltja körül kialakult politikai feszültségekre is.

    Megfogalmazása szerint számára nem az a botrány, hogy a kormányfő egykor titkosrendőr volt, hanem az, hogy ezt el akarta titkolni a választók elől.

MTI
Vissza a kezdőlapra