Kövér László a polgári értékekről, a családtámogatásról, a kormány intézkedéseiről

Az önkormányzati választások tétje, hogy a polgári erőknek sikerül-e elérni a politikai inga visszalengését, s megtudják-e védeni azokat az értékeket, amelyeket támadás ér azok részéről, akik, ha "paraszthajszállal is, de megnyerték a tavaszi választásokat" - mondta Kövér László, hétfőn Dunaújvárosban.

    A Fidesz - Magyar Polgári Párt országos választmányának elnöke, a párt alelnöke egy lakossági fórumon kifejtette: a következő évtizedekben a magyar társadalom előtt nincs fontosabb, nagyobb, s fenyegetőbb kihívás, mint a "demográfiai lejtő" megállítása.

    - Ezt a célt tartotta szem előtt a polgári kormány családpolitikája, amelynek világos koncepciója, kiindulópontja volt, hogy azokat a családokat kell támogatni, gyereknevelésre ösztönözni, ahol ahhoz megvannak a minimális erkölcsi, anyagi és kulturális feltételek - mondta a Fidesz alelnöke.

    Kövér László "a jövő generációjával szemben elkövetett bűncselekménynek" tartja, hogy ahol ezek a feltételek nincsenek meg, elhibázott családpolitikával tovább súlyosbítják azt az demográfiai trendet, amelynek eredményeként egyre fogyó és öregedő lakosságon belül mind nagyobb részben lesznek azok a családok, amelyek "beillesztése már ma is meghaladja a többség teherbíró képességét".

    Megítélése szerint ha az ország nem tudja megakadályozni, hogy a jelenlegi népesedési tendenciák ebbe az irányba menjenek, "nem csupán öregedő, fogyó nemzet lesz a jövőben a magyar, hanem olyan ország is, ahol a mai konfliktusoknál nagyobb, durvább erővel és gyakrabban törnek majd felszínre a ma is tapasztalható villongások".

    - Ahhoz, hogy ne így legyen, olyan családpolitika kell, amely azokat sem hagyja a földön, akik önhibájukon kívül elestek, s amely megtalálja a romák felemelése érdekében segíteni tudó partnereket a cigány kisebbségi önkormányzaton belül - vélte a Fidesz alelnöke.

    Kövér László bírálta a Medgyessy-kormányt, amely a takarékosságra hivatkozva leállítja a stadionépítési programot, "csak azért, mert az előző kormány kezdte el", illetve, a fideszes politikus szerint, a beruházások visszafogása miatt a kis- és középvállalkozások sora megy tönkre.

    - Aki 320 milliárdot talál az államkasszában, az méltóztassék a folyamatosság jegyében állni azokat a kötelezettség vállalásokat, amelyeket az előző, legitim kormány tett - jelentette ki.

    A Fidesz alelnöke a továbbiakban szólt arról, hogy az az erő, amely leginkább a választások két fordulója között mutatta meg magát, ma a polgári körök mozgalmában ölt testet.

    - Ennek az erőnek a az önkormányzati választásokig a fültől fülig, arctól arcig, ajtótól ajtóig tartó kampány során a polgári erők támogatása a dolga - mondta a politikus.

    Megítélése szerint nem érdemes arra politikai stratégiát építeni, hogy a jelenlegi koalíció kormányzása rövidebb lesz négy esztendőnél.

    - Ha mégis így lesz, mi készen állunk a parlamentben arra, hogy bármelyik pillanatban átvegyük az ország irányítását - mondta Kövér László.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra