Megkezdődött a X. országos közigazgatási konferencia Siófokon

Mintegy 300 közigazgatási szakember részvételével pénteken megkezdődött a X. országos közigazgatási konferencia Siófokon. A Magyar Közigazgatási Kar szervezte kétnapos tanácskozás résztvevői a közigazgatás állami és társadalmi ellenőrzéséről, a közrendvédelem és a bűnmegelőzés kérdéseiről hallhatnak előadásokat.

    Fogarasi József, az MKK elnöke bevezetőjében rámutatott: a 10 éve létrehozott szakmai kar a köztisztviselők érdekvédelmét, szakmai ellenőrzését szabályozó törvény megalkotását szorgalmazza.

    - Ezt a célt szolgálja annak a dokumentumnak az aláírása is, amely a Köztisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége mostani megalakítását jelenti - tette hozzá Fogarasi József.

    A megállapodás a Magyar Közigazgatási Kar, a Jegyzők Országos Szövetsége, valamint a Városi Jegyzők Egyesületének együttműködését, a közigazgatási kamara megalakítását célozza.

    A siófoki tanácskozáson részt vett az államfő, aki üdvözölte a konferencia ezen törekvését, vagyis hogy létrejöjjön a köztisztviselők kamarája, valamint megszülessen az új köztisztviselői törvény, mert mindezek hozzájárulhatnak a szakterület átláthatóságához, etikai tisztaságához.

    Mádl Ferenc leszögezte, hogy a mai közigazgatásnak, mint a hatalom gyakorlásának sajátos formájának, mindenekelőtt az embereket kell hatékonyan szolgálni.

    A rendezvény fővédnökeként is előadást tartó köztársasági elnök a jól működő közigazgatás feltételeit a többi között a képzett, etikailag is kifogástalan szakemberek alkalmazásában és megfelelő tárgyi ellátottságban határozta meg.

    - Az emberek szolgálatát úgy kell ellátnia a közigazgatás rendszerének, hogy az méltó körülmények között, kellő hozzáértéssel valósuljon meg - fogalmazott az államfő.

    Kiemelte: az EU-csatlakozás a terület szakembereitől megköveteli az európai uniós joganyagok pontos ismeretét.

    A köztársasági elnök felhívta a résztvevők figyelmét arra a várható tendenciára, hogy az EU apparátusa rövid időn belül több száz hazai szakembert vonhat ki a magyar közigazgatásból.

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra