Mádl Ferenc: hasznos lenne a visegrádi együttműködés intézményesítése

Mádl Ferenc szerint hasznos lenne, ha sikerülne intézményesíteni a visegrádi négyek és az Európai Unió együttműködését a természeti katasztrófák megelőzésében, illetve a károk helyreállításában. A magyar köztársasági elnök erről csütörtök délben a visegrádi államfők csúcstalálkozója utáni sajtóértekezleten beszélt a kelet-csehországi Castolovicében.

    Václav Havel meghívására a csúcstalálkozón a magyar elnök és Aleksander Kwasniewski lengyel államfő vesz részt. Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnök betegsége miatt lemondta részvételét.

    Mádl együttérzéséről biztosította az árvíz sújtotta Csehországot, s kijelentette, hogy Magyarország jelentős anyagi segítséget nyújt a cseheknek a károk felszámolásához. "Ez a segítség egyfajta európai tudat megnyilvánulása országainkban" - szögezte le az államfő, aki a magyar segítség több konkrét példáját is felsorolta.

    Havel megköszönte a magyar és a lengyel köztársasági elnöknek az országuk által Prága iránt kinyilvánított együttérzést és az országának nyújtott konkrét támogatást, s ezt a régióbeli kapcsolatok szempontjából is igen fontosnak minősítette.

    A cseh államfő kifejtette, hogy a mintegy 2 és fél órás eszmecsere keretében az államfők megvitatták az európai integráció, az Európai Unió bővítése, az őszi prágai NATO-csúcs, valamint a visegrádi együttműködés időszerű kérdéseit.

    "Egyetértettünk abban, hogy az EU-bővítés korábban megállapított forgatókönyvét be kell tartani" - jelentette be Kwasniewski.

    A három államfő abban is egy véleményen volt, hogy a csatlakozással kapcsolatos népszavazást a jövő tavasszal gyors egymásutánban lenne jó megtartani, hogy ezzel az európai uniós tagországok közvéleményét is meggyőzzék a bővítés helyességéről.

    Egy kérdésre válaszolva a lengyel elnök leszögezte: "Amennyiben a csatlakozás jelenlegi támogatottsága nagyságának sorrendjében szeretnénk megtartani a népszavazást, akkor a referendumra először Magyaroszágon kerülne sor".

    Mádl újságíróknak elmondta, hogy Magyarországon a lakosság mintegy 80 százaléka támogatja az uniós csatlakozást. Lengyelországban és Szlovákiában a támogatás 66-65 százalék körüli, míg Csehországban mintegy 50 százalékos.

    A novemberi prágai NATO-csúcsot mindhárom államfő egyaránt történelminek minősítette. Havel ezzel összefüggésben leszögezte, hogy a tanácskozás nem csak a szervezet várható bővítése miatt lesz fontos, hanem azért is, mert a NATO-nak is meg kell újból határoznia önmagát, mégpedig a XXI. század követelményeinek fényében.

    Az államfők méltatták a visegrádi együttműködést, és hangsúlyozták: erre azután is nagy szükség lesz, hogy a visegrádi országok belépnek az EU-ba.

    Mádl Ferenc a sajtóértekezleten bejelentette, hogy a visegrádi négyek jövő évi államfői csúcstalálkozóját Magyarországon tartják, s erre partnereit már meg is hívta. A találkozó lehetséges színhelyéül Budapestet vagy Visegrádot említette.

MTI
Vissza a kezdőlapra